Kooktermen

There are 42 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Bain marie

Wijze om een saus of ander product warm te houden, zeer zachtjes te garen of om iets te laten smelten, zonder risico van verbranding. Een kleiner recipiënt met het product wordt in een groter recipiënt met warm water gezet. Omdat water niet warmer wordt dan 100°C, zal ook het product niet warmer kunnen worden.

Dit wordt bevoorbeeld bereid om chocolade te smelten , béarnaise saus te maken, ...

Hits: 298
Bakken

Het bereiden van gerechten in een open pan, met vetstof (olie, boter, ...) of het klaarmaken in de oven van deeg, beslag, ...

Hits: 776
Ballotine

Bereiding op basis van vlees, gevogelte, vederwild of vis, warm of koud in een gelei geserveerd. Het vlees is ontbeend, gevuld, gerold en gebonden, vaak in een neteldoek (of in het vel van gevogelte), en daarna gestoofd of gepocheerd.

Hits: 520
Barbecue

Het gaarmaken boven een open vuur op een grill.

Hits: 374
Barde

Reep spek

Hits: 332
Barderen

Het omwikkelen van mager vlees dat snel moet worden gebraden met lapjes vers spek, zodat het niet uitdroogt tijdens het gaar maken.

Hits: 339
Bavarois

Koud gerecht, gemaakt op basis van vanillesaus of vruchtencoulis, met gelatine gebonden en afgemaakt met eiwitschuim en opgeklopte room.

Hits: 345
BBQ

Het gaarmaken boven een open vuur op een grill.

Hits: 406
Beboteren

Het insmeren van een ovenschaal, pbakplaat, bakvorm, ... met boter of vetstof

Hits: 294
Bechamel

Saus gemaakt met boter, bloem en melk en eventueel enkele kruiden. Eerst wordt de boter gesmolten en de bloem toegevoegd. Daarna wordt de melk toegevoegd. Het wordt ook als basis voor ander sausen gebruikt.

Hits: 339
Bedruipen

Gesmolten boter, bakvet of vocht over het vlees gieten tijdens het bakken.

Hits: 315
Beetgaar

Het stadium van gaarheid waarbij het gegaarde nog wat stevig is.

Hits: 381
Besterven

Het afbraakproces van vlees, dat na de dood de samenstelling verandert. Besterven is nodig om get vlees mals en smakelijk te maken.

Hits: 326
Beurre fondu

Gesmolten boter.

Hits: 437
Beurre manié

et mengen van evenveel zachte boter en bloem om het binden van gerechten.

Hits: 335