Kooktermen

There are 10 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Darne

Rauwe, transveraal gesneden dikke snede vis.

Hits: 333
Decanteren

Het overschenken van bv. wijn in een karaf om bezinksel te vermijden.

Hits: 332
Deglaceren

Het bevochtigen van een pan waarin gebraden of gebakken is met een vloeistof om het aanbaksel los te maken.

Hits: 540
Degorgeren

Degorgeren is een kooktechniek, waarbij vocht wordt onttrokken van het ingrediënt. Het heeft als doel onzuiverheden te verwijderen (zoals bloed) en het product steviger te maken. Bij vlees, gevogelte en vis wordt het ingrediënt in water met zout geweekt, waarbij bloedresten en overige onzuiverheden worden losgeweekt. Bij groenten wordt de groente in een bad van zout gelegd en met zout bestrooid. Het zout neemt het water op waardoor de groente steviger wordt. Deze techniek wordt toegepast bij komkommers en auberginen.

Hits: 489
Degraiseren

Ontvetten, vet afscheppen, spek/vet afsnijden.

Hits: 414
Dichtschroeien

In hete boter of een andere vetstof verhitten van vlees, wild of gevogelte, zodat het een mooi bruin korstje krijgt.

Hits: 662
Doreren

Het instrijken met geklutst ei zodat het een lichte glans krijgt na het bakken.

Hits: 573
Dresseren

Gerechten op de juiste manier schikken op een schaal/bord voor het opdienen.

Hits: 493
Dressing

Een kruidige saus die op salades of andere gerechten wordt gelepeld

Hits: 354
Duxelles

Fijngehakte champignons, sjalot, ham of spek. Dit mengsel wordt, al roerend, verhit in boter of olie tot al het vocht eruit verdampt is. Duxelles wordt onder andere gebruikt als vulling (farce).

Hits: 369