Kooktermen

There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Degraiseren

Ontvetten, vet afscheppen, spek/vet afsnijden.

Hits: 414
Dichtschroeien

In hete boter of een andere vetstof verhitten van vlees, wild of gevogelte, zodat het een mooi bruin korstje krijgt.

Hits: 662
Doreren

Het instrijken met geklutst ei zodat het een lichte glans krijgt na het bakken.

Hits: 573
Dresseren

Gerechten op de juiste manier schikken op een schaal/bord voor het opdienen.

Hits: 493
Dressing

Een kruidige saus die op salades of andere gerechten wordt gelepeld

Hits: 354
Duxelles

Fijngehakte champignons, sjalot, ham of spek. Dit mengsel wordt, al roerend, verhit in boter of olie tot al het vocht eruit verdampt is. Duxelles wordt onder andere gebruikt als vulling (farce).

Hits: 369
Emincer

In reepjes snijden.

Hits: 359
Emonderen

Groenten of fruit enkele seconden in kokend water dompelen, verfrissen en dan pellen.

Hits: 476
Emulsie

Mengsel van twee vloeistoffen, bijvoorbeeld olie en azijn, die elkaar eigenlijk afstoten. Deze vloeistoffen kan je mengen door ze goed door elkaar te kloppen en eventueel een derde stof, bijvoorbeeld mosterd of eierdooier, toe te voegen

Hits: 444
En papillote koken

Een kooktechniek waarbij de eindbereiding van een gerecht in een omhulsel plaatsvindt. Dit kan een natuurlijk omhulsel zijn zoals een kool-of bananenblad , maar ook bakpapier of aluminiumfolie.

Hits: 324
Eplucher

Schillen, van de schil ontdoen, pellen.

Hits: 373
Escalope

Dun plakje vlees van bevoorbeeld kalf

Hits: 309
Essence

Geconcentreerde, aromatische substantie, verkregen door reductie, infusie of extractie van essentiële oliën.

Hits: 409
Etamine

Lichte stof, gebruikt om sauzen of geleien te zeven.

Hits: 349
Extrait

Geconcentreerd product verkregen door reductie.

Hits: 338