Kooktermen

There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Degraiseren

Ontvetten, vet afscheppen, spek/vet afsnijden.

Hits: 369
Dichtschroeien

In hete boter of een andere vetstof verhitten van vlees, wild of gevogelte, zodat het een mooi bruin korstje krijgt.

Hits: 618
Doreren

Het instrijken met geklutst ei zodat het een lichte glans krijgt na het bakken.

Hits: 520
Dresseren

Gerechten op de juiste manier schikken op een schaal/bord voor het opdienen.

Hits: 451
Dressing

Een kruidige saus die op salades of andere gerechten wordt gelepeld

Hits: 326
Duxelles

Fijngehakte champignons, sjalot, ham of spek. Dit mengsel wordt, al roerend, verhit in boter of olie tot al het vocht eruit verdampt is. Duxelles wordt onder andere gebruikt als vulling (farce).

Hits: 342
Emincer

In reepjes snijden.

Hits: 338
Emonderen

Groenten of fruit enkele seconden in kokend water dompelen, verfrissen en dan pellen.

Hits: 419
Emulsie

Mengsel van twee vloeistoffen, bijvoorbeeld olie en azijn, die elkaar eigenlijk afstoten. Deze vloeistoffen kan je mengen door ze goed door elkaar te kloppen en eventueel een derde stof, bijvoorbeeld mosterd of eierdooier, toe te voegen

Hits: 419
En papillote koken

Een kooktechniek waarbij de eindbereiding van een gerecht in een omhulsel plaatsvindt. Dit kan een natuurlijk omhulsel zijn zoals een kool-of bananenblad , maar ook bakpapier of aluminiumfolie.

Hits: 302
Eplucher

Schillen, van de schil ontdoen, pellen.

Hits: 348
Escalope

Dun plakje vlees van bevoorbeeld kalf

Hits: 288
Essence

Geconcentreerde, aromatische substantie, verkregen door reductie, infusie of extractie van essentiële oliën.

Hits: 382
Etamine

Lichte stof, gebruikt om sauzen of geleien te zeven.

Hits: 328
Extrait

Geconcentreerd product verkregen door reductie.

Hits: 318