Kooktermen

There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Caramel

Suiker licht bruin gebrand.

Hits: 358
Carpaccio

Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ...

Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.

Hits: 352
Chapelure

Broodkruim

Hits: 417
Chateaubriand

Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt.

Hits: 349
Chaud -Froid

Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid.

Hits: 319
Chemiseren

Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc.

Hits: 421
Chiffonade

Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden.

Hits: 383
Chinois

Puntige metalen zeef.

Hits: 323
Chinoiseren

Een mengsel door een puntzeef gieten om kleine ongeregeldheden (restjes kruiden), klontertjes, enz. uit de vloeistof te verwijderen.

Hits: 306
Cimier

Het lendestuk van groot wild.

Hits: 330
Ciseleren

Grote ingedi├źnten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen.

Hits: 344
Citroneren

Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen.

Hits: 315
Clarifiseren

Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen.

Hits: 352
Cocotte

Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend.

Hits: 277
Concasseren

Het vrij grof hakken van bv. groenten, fruit, ...

Hits: 283