Kooktermen

There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Caramel

Suiker licht bruin gebrand.

Hits: 328
Carpaccio

Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ...

Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.

Hits: 324
Chapelure

Broodkruim

Hits: 383
Chateaubriand

Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt.

Hits: 315
Chaud -Froid

Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid.

Hits: 293
Chemiseren

Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc.

Hits: 384
Chiffonade

Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden.

Hits: 350
Chinois

Puntige metalen zeef.

Hits: 296
Chinoiseren

Een mengsel door een puntzeef gieten om kleine ongeregeldheden (restjes kruiden), klontertjes, enz. uit de vloeistof te verwijderen.

Hits: 284
Cimier

Het lendestuk van groot wild.

Hits: 303
Ciseleren

Grote ingedi├źnten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen.

Hits: 318
Citroneren

Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen.

Hits: 288
Clarifiseren

Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen.

Hits: 334
Cocotte

Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend.

Hits: 262
Concasseren

Het vrij grof hakken van bv. groenten, fruit, ...

Hits: 256