image
Kookboek van Spaanse topper Adoni Luiz Aduriz Dat ook zonder Ferran Adria Spanje aanvoerder blijft van de culinaire avant-garde bewijzen de broertjes Roca van El Celar de Roca en Adoni Luis Aduriz, respectievelijk het nummer twee en drie op de Fifty Best, de lijst van 's Werelds beste restaurants.   Adoni LuisAdurez is de chef van restaurant Mugaritz in Baskenland. In dertien jaar tijd wist hij zich met zijn geraffineerde en creatieve kookstijl een plaats te veroveren bij de absolute wereldtop. In het boek Mugaritz, dat nu ook in het Nederlands werd vetraald, geeft Anduriz de recepten prijs van zeventig van zijn signatuurgerechten. Hij beschrijft ook het creatieve proces dat aan de basis ligt en de technieken die gebruikt worden.   Mugaritz, het kookboek. Kosmos 49.95€. (HLN)
image
Bewaren van chocolade Vocht en warmte zijn de grootste vijanden van chocolade en kunnen beiden een was veroorzaken op de chocolade. Is de chocolade wit aangeslagen door de warmte, dan komt doordat de cacaboterkristallen naar de oppervlakte zijn gekomen ene opnieuw zijn gekristaliseerd. De smaak is hierdoor niet aangetast.   Is de waas het gevolg van vocht, dan is het erger. Dan suijn de suikerkristallen naar de oppervlakte gekomen, waar ze in de vochtige atmosfeer naar de oppervlakte zijn gekomen en opnieuw zijn gekristaliseerd zijn tot een onaantrijkelijke grauwe laag.   Omdat het ook de structur en smaak aantast moett deze chocolade de vuilbak in. De ideale temperatuur is 10-15°C, en de vochtigheid 60-70%  Chocolade neemt ook geuren uit de omgeving op, dus luchtdicht verpakken isn de boodschap.
image
De melange Tijdens het mengen van de bonen gaan verschillende soorten in een cilindrische mengmachine voordat ze naar de maalmachines worden gebracht. Het mengen van bonen voor cacaopoeder is minder ingewikkeld dan voor chocolade. De mix voor eetbare chocolade vereist veel kennis van de chocolatier. Elke boon voegt zijn eigen karakteristieke smaken toe aan de melange en pas na jarenlange ervaring kan dit proces worden beïnvloed. De ultieme smaak wordt uiteindelijk bereikt door twee, drie of meer soorten te mengen nadat ze zijn geroosterd. Net als bij de wijn, moet de chocolatier beslissen hoeveel sterke en milde bonen er nodig zijn voor een blend die een goede chocolade oplevert en de formules zijn natuurlijk geheim.  
image
Malen van cacaobonen Tijdens het malen worden de cacaobonen door een aantal rollers geperst, waardoor kleverige delen ontstaan die door de wrijving door het malen uiteindelijk in een warme pasta veranderen. Dit wordt gevolgd door een tweede maalbeurt om de deeltjes tot de gewenste grootte (+/- 25-50 micron) te malen.  
Grote delen produceren een grove chocolade, zeer fijne deeltjes leveren een plakkerige chocolade op. Na het malen komt de massa terecht in ondiepe metalen containers.

Menu Options

Modulus supports two menu systems, the Mootools enhanced CSS dropdown menu Fusion Menu, and the venerable Splitmenu.


 • Kippeneieren zijn wereldwijd de meest voorkomende en gegeten eieren.
 • Op elk ei moet een stempel staan met minstens 7 cijfers.
  • kippeneierenHet eerste cijfer staat voor het leefsysteem (0 = biologisch, 1 = Vrije uitloop, 2 = Scharrel, 3 = kooi)
  • Daarna volgt de codevan het land (BE = België)
  • De vijf volgende cijfers zijn het producerend bedrijf
  • extra cijfers zijn eventueel stalnummer, enz...
 • Biologische eieren zijn afkomstig van kippen die enkel natuurlijke voeding krijgen, buiten kunnen lopen en in vrij kleine groepen worden gehouden.
 • Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die ook vrij buiten lopen, maar gevarieerde voeding krijgen, maar meestal in grotere groepen leven.
 • Eieren die je in dossjes van 4, 6 of 12 koopt, zijn steeds eieren van klasse 'A', verse eieren. Deze klasse is de enige die recgstreeks aan de consument verkocht wordt. Eieren van klasse B worden aan de industrie verkocht en verwerkt tot gepasteuriseerde vloeibare of gedroogde producten.
 • Een bruin en ui is niet betere dan een wit, dat meestal kleiner en minder stevig. Ze zijn allebei even voedzaam.
 • Verse eieren kan je 2 tot 3 weken bewaren in de koelkast. Zet ze met de punt naar beneden, dan blijft de dooier mooi in het midden van het eiwit.
 • De schaal beschermt het ei tegen bacteriën, Gebruik dus nooit een beschadigd ei.
 • Een eierschaal is poreus enneemt makkelijk geuren op. Lekkere - zoals die van truffel - maar ook ongewenste geuren.
 • Breek eieren altijd eerst in een kommetje, zo zie je dat ze vers zijn.
 • De dooier kleur hangt af van de voeding die de kip heeft gekregen. Vaak wordt er caroteen aan de voeding toegevoegd om de dooier donkerder te maken.
 • Een kwartelei dat heel wat kleiner is dan een kippenei bevat tot 6 keer meer vitamine B1, 12 keer meer vitamine B2 plus vitamine A en D. Bovendien zit er 7 keer meer ijzer en 5 keer meer fosfor in een kwartelei.
 • Een kip heeft geen haan nodig om ongeveer 280 eieren op een jaar te leggen.
0
0
0
s2smodern