Kooktermen

 
There are 18 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Galangal


Galangal is een wortel die een beetje op gember lijkt. Maar hij is veel kleiner, de buitenkant is bruiner en de binnenkant witter. De verse wortel kan je in dunne schijfjes mee laten sudderen in stoofgerechten en soepen. Eén of twee schijfjes is al snel voldoende.

Hits: 735
Galantine

Bereiding op basis van stukken vlees, wild of gevogelte, gemengd met eieren, specerijen en andere ingrediënten, in vierkante vorm en in fumet gekookt.

Hits: 829
Ganache

Patisserie-crème, gebruikt om te garneren of te vullen, meestal van chocolade gemaakt.

Hits: 718
Garneren

Het aanbrengen van decoratieve elementen naast of op een gerecht.

Hits: 694
Garnituur

Verschillende groenten of fruitsoorten die een bepaald gerecht vergezellen om mooier te maken.

Hits: 1101
Gastrique (B)

Een reductie van azijn, witte wijn, gebroken peper, dragonstengels en fijngehakte sjalotten. De bekomen vloeistof wordt gebruikt bij de bereiding van bearnaisesaus.

Hits: 690
Gastrique (F)

Een samenstelling van donkere karamel die geblust is met azijn. Wij noemen dit in België dikwijls een “aigre-doux” of zuurzoet. Vooral gebruikt bij de bereiding van zuurzoete sausen zoals de saus voor eend met sinaasappelsaus

Hits: 749
Geklaarde boter

Boter waarvan de melkbestanddelen zijn verwijderd . Om boter te klaren smelt je de boter in een pan met dikke bodem en laat 15 minuten staan, schep dan het schuim dat zich boven op de boter vormt eraf met behulp van een schuimspaan en gooi dit weg. Wat overblijft is de geklaarde boter.

Hits: 782
Gelatine

Een bindmiddel voor bv. koude puddingen, dat glazig en geleiachtig bindt. Gelatine lost op in warme vloeistoffen. Het is verkrijgbaar in poedervorm of in blaadjes.

Hits: 799
Gesmoord

Kookproces waarbij het gerecht met een weinig vocht in een gesloten pan gaar wordt.

Hits: 776
Glace

Een stroperig aftreksel van uit vlees, wild, gevogelte of vis verkregen ingekookte fond. Een glace wordt gebruikt voor het versterken van de smaak van een saus of van een farce, bijvoorbeeld een paté. Glace kan heel goed worden ingevroren, omdat er in de recepten altijd maar een heel kleine hoeveelheid nodig is: het invriezen gaat het handigst in ijsbakjes of zakjes voor ijsblokjes.

Hits: 868
Glace de viande

Bouillon die is ingekookt tot minstens 1/15de van de oorspronkelijke hoeveelheid.

Hits: 1030
Glaceren

Een bepaald gerecht met boter zo sterk verhitten dat er een korstje ontstaat, bepaalde groenten door boter wentelen zodat ze gaan glimmen, een gerecht met suiker bestrooien en in de oven zetten zodat de suiker karameliseert, een gerecht omgeven met fondant of zeer sterk ingekookte suikersiroop.

Hits: 824
Glazuren

Aanbrengen van een glanslaag bij zoete producten (gebak, desserts, enz) door ze te bedekken met fondant of snel uithardend glazuur.

Hits: 727
Granité

Soort van Italiaanse sorbet die na bevriezing een korrelige structuur behoudt.

Hits: 726