Kooktermen

 
There are 11 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
Ragout


Een dikke, smakelijke hartige saus gemaakt van een roux met daarin blokjes vlees, vis, wild, gevogelte, hardgekookt ei, groente of geraspte kaas

Hits: 780
Réduire

Sterk laten koken

Hits: 816
Reuzel

Reuzel of smout is varkensvet. Het wordt verkregen door rug- of ander varkensvet uit te smelten. Vroeger werd het gebruikt om op brood te smeren of vlees in te braden.

Hits: 669
Rilette

Vlees van varken, konijn, gans of gevogelte, in vet gekookt en daarna uitgelekt. Het vlees is gepluisd en met het vet gemengd.

Hits: 810
Risolie

Een gebakje van bladerdeeg, met daarin dikke hartige saus of een zoet mengsel. De rissole wordt ofwel in frituuurvet, ofwel in de oven gebakken.

Hits: 691
Roken

De aloude manier om vis (paling, zalm, heilbot, makreel) te bewaren. Door het roken wordt de vis droger, de kleur wordt dieper, de smaak intenser. De rooktijd varieert van een kwartier (forelfilets) tot meerdere dagen en dit op basis van beukenhout (ook van kastanje) gearomatiseerd met jeneverbes, laurier, rozemarijn en dennennaalden.

Hits: 775
Rollade

Een opgerold stuk vlees dat gezouten en gekruid is en meestal ook bij elkaar gebonden.

Hits: 719
Rouille

Heel scherpe saus met knoflook, pimento, broodkruim en olie. Wordt altijd bij bouillabaise gegeven of een vissoep, kreeftensoep, ...

Hits: 787
Roux

Een mengsel van boter en bloem, min of meer gekleurd.

Hits: 896
Ruban

Eieren met suiker kloppen tot een gladde witte schuimige massa (wit kloppen) en er zich een lint vormt bij het opheffen van de klopper.

Hits: 4043
Rul bakken

Als men zegt ´bak rul´ dan bedoelt men bak al roerend en plettend. Dit is meestal van toepassing op gehakt.

Hits: 1876