Penne al forno met gehaktballen en mozzarella
Gemakkelijk
Vrij goedkoop
Heerlijke pasta schotel met gehaktballen, een kractige saus en mozzarella in de oven.
 
 
Bereiding

Kook

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten Pasta's Kalfsvlees Varkensvlees Jeroen Meus
Seizoenen
Tags:

Ingrediënten

Voor 4 Personen

Ingrediënten

400 g Penne (Spelt)

--- De Balletjes ---

1 grote Ui
1 teentje(s) Knoflook
2 takje(s) Rozemarijn
2 takje(s) Oregano
800 g Gehakt, gemengd
1 Ei
4 blaadje(s) Salie
4 el Paneermeel
Olijdolie
1 klontje(s) Boter
Peper en Zout

--- Pittige tomatensaus ---

1 Ui
1 teentje(s) knoflook
1 tl Sambal
100 g Spek, in blokjes
1 scheut Rode Wijn
1 L Tomatenpulp
Rozemarijn, enkele takjes
Oregano, enkele takjes
250 g Kerstomaten
2 bol(len) Mozzarella
1 bussel(s) Basilicum

Penne al forno met gehaktballen en mozzarella Aanwijzingen

    Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano, en neem een blaadje salie. Hak deze verse kruiden heel fijn.
     
    Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie. Plet de knoflook en laat deze meegaren.
     
    Doe het gehakt in een ruime mengschotel en voeg het ei, het paneermeel, de versnipperde kruiden en de gestoofde snippers ui met look toe. Meng alles goed door mekaar. Kruid het gehaktmengsel met voldoende peper van de molen en zout.
     
    Rol forse balletjes van het gehakt (bijvoorbeeld balletjes van zo’n 4 centimeter diameter).
     
    Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan. Kies voor een ruime pan, zodat je alle balletjes in één keer kan aanbakken.
     
    Bak de gehaktballen zodat ze een smakelijk goudbruin korstje krijgen. Later zullen de balletjes verder garen in de saus.
    Pel en snij de ui fijn, snij en plet een teentje look.
     
    Verhit een scheutje olijfolie en bak de uisnippers en look. Voeg een koffielepel sambal toe, de saus mag pittig zijn.
    Snij het gezouten spek in kleine blokjes en laat even meebakken.
    Blus met een scheutje rode wijn.
     
    Voeg de tomatenpulp toe, de rozemarijn, basilicum en oregano, en laat verder sudderen. (Ik hak al de kruiden fijn en laat ze in de saus)
    Laat ook de balletjes sudderen in de saus.
     
    Kook de penne beetgaar in gezouten water, zoals aangegeven op de verpakking.
     
    Halveer de kersttomaatjes. Neem de kruiden uit de tomatensaus en voeg de kerstomaatjes toe. (Ik hak al de kruiden fijn en laat ze in de saus)
     
    Neem een ruime ovenschotel en stort er de penne in.
    Giet daarover de saus met gehaktballetjes. Zet alvast de ovengrill op.
     
    Snij de bolletjes buffelmozzarella in dikke sneetjes en verdeel ze royaal over de schotel.
     
    Schuif de schotel onder de hete grill en laat de kaas ongeveer 10 minuten gratineren.
     
    Werk de schotel af met enkele blaadjes verse basilicum.
     

Recept notities

 
 

Meer details

Website
Bron Jeroen Meus

Plaats als eerste een recensie

Deel dit recept