image
Kookboek van Spaanse topper Adoni Luiz Aduriz Dat ook zonder Ferran Adria Spanje aanvoerder blijft van de culinaire avant-garde bewijzen de broertjes Roca van El Celar de Roca en Adoni Luis Aduriz, respectievelijk het nummer twee en drie op de Fifty Best, de lijst van 's Werelds beste restaurants.   Adoni LuisAdurez is de chef van restaurant Mugaritz in Baskenland. In dertien jaar tijd wist hij zich met zijn geraffineerde en creatieve kookstijl een plaats te veroveren bij de absolute wereldtop. In het boek Mugaritz, dat nu ook in het Nederlands werd vetraald, geeft Anduriz de recepten prijs van zeventig van zijn signatuurgerechten. Hij beschrijft ook het creatieve proces dat aan de basis ligt en de technieken die gebruikt worden.   Mugaritz, het kookboek. Kosmos 49.95€. (HLN)
image
Bewaren van chocolade Vocht en warmte zijn de grootste vijanden van chocolade en kunnen beiden een was veroorzaken op de chocolade. Is de chocolade wit aangeslagen door de warmte, dan komt doordat de cacaboterkristallen naar de oppervlakte zijn gekomen ene opnieuw zijn gekristaliseerd. De smaak is hierdoor niet aangetast.   Is de waas het gevolg van vocht, dan is het erger. Dan suijn de suikerkristallen naar de oppervlakte gekomen, waar ze in de vochtige atmosfeer naar de oppervlakte zijn gekomen en opnieuw zijn gekristaliseerd zijn tot een onaantrijkelijke grauwe laag.   Omdat het ook de structur en smaak aantast moett deze chocolade de vuilbak in. De ideale temperatuur is 10-15°C, en de vochtigheid 60-70%  Chocolade neemt ook geuren uit de omgeving op, dus luchtdicht verpakken isn de boodschap.
image
De melange Tijdens het mengen van de bonen gaan verschillende soorten in een cilindrische mengmachine voordat ze naar de maalmachines worden gebracht. Het mengen van bonen voor cacaopoeder is minder ingewikkeld dan voor chocolade. De mix voor eetbare chocolade vereist veel kennis van de chocolatier. Elke boon voegt zijn eigen karakteristieke smaken toe aan de melange en pas na jarenlange ervaring kan dit proces worden beïnvloed. De ultieme smaak wordt uiteindelijk bereikt door twee, drie of meer soorten te mengen nadat ze zijn geroosterd. Net als bij de wijn, moet de chocolatier beslissen hoeveel sterke en milde bonen er nodig zijn voor een blend die een goede chocolade oplevert en de formules zijn natuurlijk geheim.  
image
Malen van cacaobonen Tijdens het malen worden de cacaobonen door een aantal rollers geperst, waardoor kleverige delen ontstaan die door de wrijving door het malen uiteindelijk in een warme pasta veranderen. Dit wordt gevolgd door een tweede maalbeurt om de deeltjes tot de gewenste grootte (+/- 25-50 micron) te malen.  
Grote delen produceren een grove chocolade, zeer fijne deeltjes leveren een plakkerige chocolade op. Na het malen komt de massa terecht in ondiepe metalen containers.

Menu Options

Modulus supports two menu systems, the Mootools enhanced CSS dropdown menu Fusion Menu, and the venerable Splitmenu.

a b c d e f g h i j k l m n o p q r s t u v w x y z #

Recepten beginnend met W

Wafel met heilbot, appel en mierikswortel
 • Moeilijkheid: Gemiddeld

Wafel met heilbot, appel en mierikswortel

Wafels hoeven niet altijd zoet te zijn, hartige wafels zijn ook niet te versmaden. Hier een lekker recept op basis van heilbot, appel en miriekswortel, met een jonge sla een echte delicatesse.

 

Wafels 4/4
 • Moeilijkheid: Makkelijk
 • Oorsprong: Belgisch

Wafels 4/4

Wafels
 • Moeilijkheid: Makkelijk
 • Oorsprong: Belgisch

Wafels Jeroen

Waldorfsalade

Waldorfsalade

De Waldorfsalade ontleent zijn naam aan het Waldorf-Astoria Hotel in New York City, waar deze salade in 1893 voor het eerst geserveerd werd.

Volgens originele receptuur bevat de salade: selderijappelsrozijnenwalnotenmayonaise en wat citroensap. Over de authenticiteit van de walnoten wordt getwist: in sommige recepten die claimen zich op de originele receptuur te baseren, zijn walnoten optioneel. Waarschijnlijk waren zij dat reeds in het originele recept.

Walnotencake
 • Tijd: +/- 30 min - 1h
 • Moeilijkheid: Makkelijk

Walnotencake

 
Waterzooi van hoevekip
 • Moeilijkheid: Gemiddeld

Waterzooi van hoevekip

Hier een echt gerecht uit de vlaamse streekkeuken, een recept met eenvoudige ingrediënten. Samengesteld door sterrenkok Guy Van Cauteren van 't Laurierblad in Berlare. 

Waterzooi van kip
 • Moeilijkheid: Gemiddeld
 • Oorsprong: Belgisch

Waterzooi van kip

Waterzooi van Noordzee vis
 • Moeilijkheid: Gevorderd

Waterzooi van Noordzee vis

De Kookfanaten en Kookeiland Ontdek Je Smaak

[12 3 4 5  >>