image
Kookboek van Spaanse topper Adoni Luiz Aduriz Dat ook zonder Ferran Adria Spanje aanvoerder blijft van de culinaire avant-garde bewijzen de broertjes Roca van El Celar de Roca en Adoni Luis Aduriz, respectievelijk het nummer twee en drie op de Fifty Best, de lijst van 's Werelds beste restaurants.   Adoni LuisAdurez is de chef van restaurant Mugaritz in Baskenland. In dertien jaar tijd wist hij zich met zijn geraffineerde en creatieve kookstijl een plaats te veroveren bij de absolute wereldtop. In het boek Mugaritz, dat nu ook in het Nederlands werd vetraald, geeft Anduriz de recepten prijs van zeventig van zijn signatuurgerechten. Hij beschrijft ook het creatieve proces dat aan de basis ligt en de technieken die gebruikt worden.   Mugaritz, het kookboek. Kosmos 49.95€. (HLN)
image
Bewaren van chocolade Vocht en warmte zijn de grootste vijanden van chocolade en kunnen beiden een was veroorzaken op de chocolade. Is de chocolade wit aangeslagen door de warmte, dan komt doordat de cacaboterkristallen naar de oppervlakte zijn gekomen ene opnieuw zijn gekristaliseerd. De smaak is hierdoor niet aangetast.   Is de waas het gevolg van vocht, dan is het erger. Dan suijn de suikerkristallen naar de oppervlakte gekomen, waar ze in de vochtige atmosfeer naar de oppervlakte zijn gekomen en opnieuw zijn gekristaliseerd zijn tot een onaantrijkelijke grauwe laag.   Omdat het ook de structur en smaak aantast moett deze chocolade de vuilbak in. De ideale temperatuur is 10-15°C, en de vochtigheid 60-70%  Chocolade neemt ook geuren uit de omgeving op, dus luchtdicht verpakken isn de boodschap.
image
De melange Tijdens het mengen van de bonen gaan verschillende soorten in een cilindrische mengmachine voordat ze naar de maalmachines worden gebracht. Het mengen van bonen voor cacaopoeder is minder ingewikkeld dan voor chocolade. De mix voor eetbare chocolade vereist veel kennis van de chocolatier. Elke boon voegt zijn eigen karakteristieke smaken toe aan de melange en pas na jarenlange ervaring kan dit proces worden beïnvloed. De ultieme smaak wordt uiteindelijk bereikt door twee, drie of meer soorten te mengen nadat ze zijn geroosterd. Net als bij de wijn, moet de chocolatier beslissen hoeveel sterke en milde bonen er nodig zijn voor een blend die een goede chocolade oplevert en de formules zijn natuurlijk geheim.  
image
Malen van cacaobonen Tijdens het malen worden de cacaobonen door een aantal rollers geperst, waardoor kleverige delen ontstaan die door de wrijving door het malen uiteindelijk in een warme pasta veranderen. Dit wordt gevolgd door een tweede maalbeurt om de deeltjes tot de gewenste grootte (+/- 25-50 micron) te malen.  
Grote delen produceren een grove chocolade, zeer fijne deeltjes leveren een plakkerige chocolade op. Na het malen komt de massa terecht in ondiepe metalen containers.

Menu Options

Modulus supports two menu systems, the Mootools enhanced CSS dropdown menu Fusion Menu, and the venerable Splitmenu.

Gebakken rode rijst met groenten en insectenburger

0.0/5 Waardering (0 beoordelingen)
Google Plus
LinkedIn
Pinterest
 • Klaar in: +/- 40 min.
 • Serveert: 4
 • Moeilijkheid: Gemiddeld
 • kcal: 524
 • Koolhydraten: 64g
 • Vetten / Verzadigde: 21g
 • 17g
Gebakken rode rijst met groenten en insectenburger

Omschrijving

 

Ingredienten

 • 240g Rode rijst
 • 4 Insectenburgers
 • 2 Preiwitten
 • 12 Groene Asperges
 • 150g Waterkers
 • 1 bussel Lente-Uitjes
 • 1 1/2 tl Zonnebloempitten
 • 4 el Olijfolie
 • Zout en Zwarte peper

Bereiding

 1. Spoel de rijst met koud water en kook gaar in gezouten water. Giet af. 
 2. Snijd het uiteinde van de asperges en schil ze.
  Snijd de punten eraf, halveer ze en houd even apart.
  Snijd de aspergestelen overlangs doormidden en daarna in kleine stukjes.
  Verwijder de buitenste bladeren van de preistengels.
  Snijd ze overlangs in 4 en daarna in stukjes.
  Maak de lente-uitjes schoon en snipper fijn.
 3. Zet een pan op het vuur met 2 el olijfolie en bak de groenten beetgaar.
  Kruid met peper en zout.
  Voeg de aspergepunten, de gekookte rijst en de zonnebloempitten toe.
  Draai het vuur een beetje lager en bak verder gedurende 5 min.
  Roer regelmatig.
 4. Zet een pan op het vuur met de rest van de olijfolie en bak de insectenburgers even langs beide kanten.
 5. Serveer ze met de gebakken rijst, de groenten en werk af met enkele takjes waterkers.


Tips

3 goede redenen om insecten te proeven
1. Ontdek nieuwe smaken.
2. Sla een voorraad eiwitten, vitamines en mineralen in.
3. Help het milieu een handje : insecten hebben veel minder plaats, water en voeding nodig dan de traditionele vleesteelt. 

Bron

Delhaize.be

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast U kunt hieronder inloggen