Image

Good food is very often, even mostly, simple food

Good food is like good sex, the more you have, the more you want. Cook them!

Image
Image

België heeft een rijke biecultuur

De Belgische biercultuur is het geheel van zowel de variatie van biersoorten en -merken, als van de kwaliteit en de wijze van brouwen in België. Er zijn veel lokale Belgische bieren, gebrouwen door zowel de grotere gevestigde brouwerijen als door kleinere nieuwe ambachtelijke brouwerijen. Niet alleen het aanbod is groot; ook de vraag (de gebruiksgewoonten). De biercultuur uit zich onder meer in de drankkaarten in de meeste cafés of drankgelegenheden: overal zijn meerdere soorten Belgisch bier verkrijgbaar, veel meer dan in de omringende landen. In de meeste drankhandels zijn tientallen soorten bier verkrijgbaar. Veel restaurants hebben eveneens verschillende biersoorten op de drankkaart.

Het aandeel van de speciaalbieren op de Belgische markt steeg van begin jaren negentig van 10% tot 30% in 2013, en in 2023 tot 50%. Het aantal biersoorten is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 4000 in 2023. De toename is vooral het gevolg van de opkomst van kleinere regionale brouwerijen. Anno 2023 telt België meer dan 400 brouwerijen en meer dan 300 bierfirma’s, bier- en geuzestekers.

Ontdek vele Belgische bieren.

Rund

Rund

Het rund (Bos primigenius taurus), ook wel huisrund genaamd, is een evenhoevige uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). Het rund is de gedomesticeerde afstammeling van de sinds de middeleeuwen uitgestorven oeros (Bos primigenius).

Recepten met rund
Gevogelte

Gevogelte

Met gevogelte wordt in de keuken het vlees van vogels bedoeld, meestal met uitzondering van kip.

Onder gevogelte wordt onder andere het vlees van de volgende vogels verstaan: kalkoen, eend, fazant, parelhoen, kwartel, ...

Recepten met gevogelte
Schaap

Schaap

Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees. Dit is veel vetter en heeft een uitgesproken olieachtige smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd.

Recepten met schaap
Varken

Varken

Varkensvlees is vlees dat afkomstig is van een varken. In Nederland, België en elders in Europa is varkensvlees een van de meest gegeten vleessoorten, en ook in bijvoorbeeld de Aziatische keuken wordt veel varkensvlees gebruikt.

Recepten met varken
Wild

Wild

Wild of jachtwild zijn dieren, veelal zoogdieren en vogels, waarop gejaagd wordt. Ook het vlees dat afkomstig is van deze wilde, niet-gecultiveerde dieren, wordt wild genoemd. Het is iets anders dan wilde dieren, dieren die niet gecultiveerd worden, maar in het wild leven.

Recepten met wild
Vegaterisch

Vegaterisch

Het is mogelijk om vegetarisch te eten door het vlees uit de gebruikelijke maaltijd weg te laten, maar een vegetariër past meestal het voedingspatroon nog verder aan. Er wordt doorgaans veel gebruikgemaakt van graanproducten als pasta of rijst, aangevuld met peulvruchten, noten en groentes. Ook kiezen velen geregeld voor een vleesvervanger.

Vegie gerechten

Restaurants and shops

Restaurants, bistro's, en sterren, restaurants. Online shops & fysiek winkels met culinaire specialiteiten..

Chocolade

Chocolade

Chocola is een van de verrukkelijkste voedingsmiddelen die we kennen. We eten er gulzig van om allerlei redenen: troost, energie of passie. Het is een geschenk met een boodschap voor vrienden, familie, geliefden: welkom, vaarwel, ik houd van jou we hebben iets te vieren of we hebben troost nodig.

Meer chocolade
Pasta

Pasta

Pasta is meer dan spaghetti. Pastagerechten zijn tegenwoordig overal ter wereld razendpopulair. Pasta is verkrijgbaar in vele vormen en smaken, is ongelooflijk veelzijdig en kan op tientallen verschillende manieren worden opgediend. Studenten zijn er dol op omdat het niet duur is; keukenchefs bedenken met veel genoegen lichte, gezonde en tongstrelende sausen; en in gezinnen worden vooral ovenschotels met pasta gemaakt, omdat ze vooraf bereid kunnen worden en de mogelijkheid bieden onverwachte gasten te laten aanschuiven. Zowel eenvoudige als bijzondere pastagerechten zijn snel en gemakkelijk klaar te maken, waardoor ze de perfecte keuze zijn.

Meer Pasta
Chili

Chili

Chilipeper is de Nederlandse naam die gebruikt wordt om vruchten van het geslacht Capsicum van de nachtschadefamilie (Solanaceae) aan te duiden.

#DeKookbijbelBe

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Recepten, weetjes, restaurants & shops.

Image

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.