Opgelegde peren(Featured Chef Goedele Devroy)
"Ik ben niet zo'n actieve kok. Het enige wat ik al eens rnet appelen of peren maak, is appelmoes en appelcake.
Mijn moeder zaliger was echter een uitstekende kok. In onze tuin stonden heel wat fruitbornen onder andere krieken en ... een stuk of 10 perenbomen. Mijn moeder was dan ook een zomer en herfst lang bezig om alles wat die bor:nen aan vruchten opleverden. vakkundig te verwerken. Eerst werden de krieken opgelegd en in de herfst volgden de peren. Dit was een heel karwei: De bokalen werden herrnetisch afgesloten en in de kelder bewaard voor de winterse dagen.
De opgelegde peren waren echt mijn lievelingsgerecht. In mijn herinnering werden ze steeds gegeten met gebraden varkensvlees of bij stevige sneden rauwe ham en daar kwamen dan gebakken patatjes bij ... pure comfortfood.
'Wat ik ook heerlijk vond, waren haar in hun geheel gestoofde appelen met bruine suiker en boter in het midden. Ze maakte ze moestal als dessert, maar ook wol eens bij gebraden eend of fazant, heel lekker!
Goedele Devroy
Gallery
Category: | Snack Inmaken | Bewaren |
Seasons | |
Cuisine Type | Belgian |
Tags: |
Ingredients
Ingrediënten
2 kg Peren Conference, in vieren, klokhuis verwijderd |
1/2 L Wijnazijn |
1/2 kg Suiker |
1 Kaneelstokje |
2 stukje(s) Steranijs |
3 stukje(s) Kardemom |
Opgelegde peren Directions
Recipe notes
Nutrition facts
diet vegetarian Vegan gluten free lactose free
Per Serving
More Details
Website | |
Bron | Goedele Devroy, Hilde Vautmans Appelen en peren |