Balletjes van garnaal en varkensvlees met appel-kruidensla rolletjes(Featured Chef Quyên Truong Thi)
Easy
Fairly cheap
"Ik ben in juni 1986 in België aangekomen uit Vietnam en at die herfst voor het eerst peren. Ik was meteen verkocht! In Vietnam zijn er geen appel- en perenbomen, appelen vind je er wel volop, allemaal import uit voornamelijk Europa. Peren zijn een zeldzaamheid, daar ligt nog een grote markt open. In de tuin van mijn vader staat een grote perenboom met conferences en de familie die bij hem op bezoek komt. vertrekt steeds met enkele kilo's in hun bagage terug naar Vietnam. Er is een goede samenwerking en handelsrelatie tussen Vlaanderen en Vietnam, misschien een idee om er de Limburgse peren naar te exporteren?
In mijn fruitschaal liggen altijd appelen en in het seizoen peren van mijn vaders boom. De appelen halen we bij een boer in de buurt, wo eten er elke dag één. In het restaurant vervang ik in herfst en winter de zure mango en sterfruit in de salades door appel. Liefst jonagold, lekker zoetzuur en krokant. Ik probeer zoveel mogelijk lokale producten te verwerken in onze gerechten. We hebben weinig zoets in de Vietnamese keuken, maar ik eet wel graag appelmoes. Ik maak hem altijd met grote stukken appel, een kaneelstokje en bruine suiker. Neen, geen water, enkel in het eigen sap.
De kinderen eten er graag worst bij, ik een beetje yoghurt en een glaasje groene thee. Vooral 's winters is de combinatie een echte warmmaker.'
In mijn fruitschaal liggen altijd appelen en in het seizoen peren van mijn vaders boom. De appelen halen we bij een boer in de buurt, wo eten er elke dag één. In het restaurant vervang ik in herfst en winter de zure mango en sterfruit in de salades door appel. Liefst jonagold, lekker zoetzuur en krokant. Ik probeer zoveel mogelijk lokale producten te verwerken in onze gerechten. We hebben weinig zoets in de Vietnamese keuken, maar ik eet wel graag appelmoes. Ik maak hem altijd met grote stukken appel, een kaneelstokje en bruine suiker. Neen, geen water, enkel in het eigen sap.
De kinderen eten er graag worst bij, ik een beetje yoghurt en een glaasje groene thee. Vooral 's winters is de combinatie een echte warmmaker.'
Gallery
Category: | Appetizer Pork Lunch Scampi |
Seasons | |
Tags: |
Ingredients
For
4
Persons
Ingrediënten
250 g Spek |
125 g Garnalen (Scampi) |
1 tl Zout |
1 tl Suiker |
1 teentje(s) Knoflook, geperst |
Arachideolie |
Lente-Ui |
--- Kruidenrolletjes ---
4 vel(len) Rijstpapier |
100 g droge Vermicelle |
1/4 Kropsla |
10 Muntblaadjes |
10 Korianderstengels |
10 Aziatische Basilicum blaadjes |
1/2 Komkommer, in julienne |
1/2 Jonagold, in julienne |
2 Lente-ui |
--- Vinaigrette ---
1/2 dl Sojasaus |
1/2 dl Rijstazijn |
1/2 dl Arachideolie |
1 scheutje(s) Vissaus |
1 scheutje(s) Sesamolie |
1 tl Wasabi |
Balletjes van garnaal en varkensvlees met appel-kruidensla rolletjes Directions
Maal het vlees fijn in de keukenrobot. Snij het darmkanaal uit de gamalen en pureer ze fijn.
Breng water aan de kook, haal van het vuur en dompel de rijstvermicelli gedurende 30 sec. in het water.
Giet af.
Meng vlees en garnalen. Kruid met vissaus, suiker, zout, gember en geperste knoflook.
Neem met een eetlepel een portie van het mengsel. Draai tot een balletje. Herhaal deze bewerking tot het mengsel op is. Steek de balletjes op satéstokjes.
Bak de spiesjes mooi bruin onder deksel in wat olie of bestrijk de brochettes met olie en bak op de barbecue of in de oven.
Haal voor de rolletjes het rijstpapier even door heet water en leg het open op een natte doek. Verdeel er sla, kruiden, komkommer, appel en gekookte vermicelli over en rolop.
Mix voor de vinaigrette alle ingrediënten.
Serveer de spiesjes samen met de rolletjes, werk af met lente-ui, koriander en munt en geef er de vinaigrette qapart bij.
Recipe notes
More Details
Website | |
Bron | Quyên Truong Thi & Hilde Vautmans |