Goed eten is heel vaak, zelfs meestal, eenvoudig eten
Lekker eten is net als lekkere seks, hoe meer je hebt, hoe meer je wil. Kook ze!


België heeft een rijke biecultuur
De Belgische biercultuur is het geheel van zowel de variatie van biersoorten en -merken, als van de kwaliteit en de wijze van brouwen in België. Er zijn veel lokale Belgische bieren, gebrouwen door zowel de grotere gevestigde brouwerijen als door kleinere nieuwe ambachtelijke brouwerijen. Niet alleen het aanbod is groot; ook de vraag (de gebruiksgewoonten). De biercultuur uit zich onder meer in de drankkaarten in de meeste cafés of drankgelegenheden: overal zijn meerdere soorten Belgisch bier verkrijgbaar, veel meer dan in de omringende landen. In de meeste drankhandels zijn tientallen soorten bier verkrijgbaar. Veel restaurants hebben eveneens verschillende biersoorten op de drankkaart.
Het aandeel van de speciaalbieren op de Belgische markt steeg van begin jaren negentig van 10% tot 30% in 2013, en in 2023 tot 50%. Het aantal biersoorten is toegenomen van ongeveer 750 tot meer dan 4000 in 2023. De toename is vooral het gevolg van de opkomst van kleinere regionale brouwerijen. Anno 2023 telt België meer dan 400 brouwerijen en meer dan 300 bierfirma’s, bier- en geuzestekers.
Ontdek vele Belgische bieren.

Rund
Het rund (Bos primigenius taurus), ook wel huisrund genaamd, is een evenhoevige uit de familie van de holhoornigen (Bovidae). Het rund is de gedomesticeerde afstammeling van de sinds de middeleeuwen uitgestorven oeros (Bos primigenius).

Gevogelte
Met gevogelte wordt in de keuken het vlees van vogels bedoeld, meestal met uitzondering van kip.
Onder gevogelte wordt onder andere het vlees van de volgende vogels verstaan: kalkoen, eend, fazant, parelhoen, kwartel, ...

Schaap
Lamsvlees en schapenvlees is vlees van schapen dat wordt gebruikt voor consumptie. Er bestaan verschillende classificaties om te bepalen welk vlees nog als lamsvlees telt, maar doorgaans wordt het vlees van een dier dat minder dan een jaar oud is lamsvlees genoemd. Vlees van een ouder dier heet schapenvlees. Dit is veel vetter en heeft een uitgesproken olieachtige smaak die niet door iedereen wordt gewaardeerd.

Varken
Varkensvlees is vlees dat afkomstig is van een varken. In Nederland, België en elders in Europa is varkensvlees een van de meest gegeten vleessoorten, en ook in bijvoorbeeld de Aziatische keuken wordt veel varkensvlees gebruikt.

Wild
Wild of jachtwild zijn dieren, veelal zoogdieren en vogels, waarop gejaagd wordt. Ook het vlees dat afkomstig is van deze wilde, niet-gecultiveerde dieren, wordt wild genoemd. Het is iets anders dan wilde dieren, dieren die niet gecultiveerd worden, maar in het wild leven.

Vegaterisch
Het is mogelijk om vegetarisch te eten door het vlees uit de gebruikelijke maaltijd weg te laten, maar een vegetariër past meestal het voedingspatroon nog verder aan. Er wordt doorgaans veel gebruikgemaakt van graanproducten als pasta of rijst, aangevuld met peulvruchten, noten en groentes. Ook kiezen velen geregeld voor een vleesvervanger.
Restaurants and shops
Restaurants, bistro's, en sterren, restaurants. Online shops & fysiek winkels met culinaire specialiteiten..

Chocolade
Chocola is een van de verrukkelijkste voedingsmiddelen die we kennen. We eten er gulzig van om allerlei redenen: troost, energie of passie. Het is een geschenk met een boodschap voor vrienden, familie, geliefden: welkom, vaarwel, ik houd van jou we hebben iets te vieren of we hebben troost nodig.

Pasta
Pasta is meer dan spaghetti. Pastagerechten zijn tegenwoordig overal ter wereld razendpopulair. Pasta is verkrijgbaar in vele vormen en smaken, is ongelooflijk veelzijdig en kan op tientallen verschillende manieren worden opgediend. Studenten zijn er dol op omdat het niet duur is; keukenchefs bedenken met veel genoegen lichte, gezonde en tongstrelende sausen; en in gezinnen worden vooral ovenschotels met pasta gemaakt, omdat ze vooraf bereid kunnen worden en de mogelijkheid bieden onverwachte gasten te laten aanschuiven. Zowel eenvoudige als bijzondere pastagerechten zijn snel en gemakkelijk klaar te maken, waardoor ze de perfecte keuze zijn.
#DeKookbijbelBe
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief. Recepten, weetjes, restaurants & shops.
