Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Bakken | Het bereiden van gerechten in een open pan, met vetstof (olie, boter, ...) of het klaarmaken in de oven van deeg, beslag, ... |
Ballotine | Bereiding op basis van vlees, gevogelte, vederwild of vis, warm of koud in een gelei geserveerd. Het vlees is ontbeend, gevuld, gerold en gebonden, vaak in een neteldoek (of in het vel van gevogelte), en daarna gestoofd of gepocheerd. |
Barbecue | Het gaarmaken boven een open vuur op een grill.
Hits - 2
|
Barde | Reep spek |
Barderen | Het omwikkelen van mager vlees dat snel moet worden gebraden met lapjes vers spek, zodat het niet uitdroogt tijdens het gaar maken. |
Bavarois | Koud gerecht, gemaakt op basis van vanillesaus of vruchtencoulis, met gelatine gebonden en afgemaakt met eiwitschuim en opgeklopte room. |
BBQ | Het gaarmaken boven een open vuur op een grill. |
Beboteren | Het insmeren van een ovenschaal, pbakplaat, bakvorm, ... met boter of vetstof |
Bechamel | Saus gemaakt met boter, bloem en melk en eventueel enkele kruiden. Eerst wordt de boter gesmolten en de bloem toegevoegd. Daarna wordt de melk toegevoegd. Het wordt ook als basis voor ander sausen gebruikt.
Hits - 1
|
Bedruipen | Gesmolten boter, bakvet of vocht over het vlees gieten tijdens het bakken. |
Beetgaar | Het stadium van gaarheid waarbij het gegaarde nog wat stevig is. |
Besterven | Het afbraakproces van vlees, dat na de dood de samenstelling verandert. Besterven is nodig om get vlees mals en smakelijk te maken. |
Beurre manié | et mengen van evenveel zachte boter en bloem om het binden van gerechten. |
Bien cuit | Helemaal gaar |
Bigarde | Sap van sinaasappel en citroen |