Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Papillot | Bereidingen in papillot zijn een voorloper van de stoomkeuken en behoren wellicht tot een van de meest gezonde en verbeeldingrijke gerechten. Er is geen toevoeging van vetstof voor nodig en het hoofdingrediënt kan omhuld worden met allerlei soorten kruiden en stukjes groenten (tomaten, uien, courgettes, pepers, venkel, prei, selder, wortelreepjes...). Papillot word dikwijls gebruikt met vis, in hun geheel kunnen zo ook individueel worden omwikkeld zodra ze ontdaan zijn van de schubben. De grootste zullen bereid moeten worden in moten of in filets. Een eetlepel witte wijn of fumet maakt de bereiding nog sappiger. Maar wat is een papillot ? Gewoon een soort wikkel waarin de vis en de garnituur worden verpakt. De wikkel bestaat idealiter uit een vel vetvrij papier, maar thuis gebruikt men vaak aluminiumfolie. Het papier wordt hermetisch gesloten door de randen op te rollen zonder ze te nauw aan te sluiten, zodat de papillot kan opzwellen onder de stoom. Papillot kan worden gebruikt in een heel warme oven of op houtskool van de barbecue. Een papillot opendoen is altijd een heel aangenaam moment : de dampen die eruit ontsnappen zijn echte concentraten van smaken en parfums en zijn een heel bijzondere ervaring voor de reukzin. |
Parfait | Oorspronkelijk een bevroren tussengerecht op basis van opgeklopte eidooiers, suikersiroop en opgeslagen room. |
Parures | Wat weggesneden wordt bij het pareren. Dit wordt meestal gebruikt om bouillon van te maken. |
Prakken | Met een vork fijnmaken en dooreenmengen. |