Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Farce | Fijngehakte ingrediënten door elkaar gemekt voor het vullen van bevoorbeeld wild, kip, kalkoen, ... |
Fileren | Het van de graat nemen van vis of het van het bot nemen van gevogelte. |
Filet | Graatloze repen vis, stukjes gevogelte zonder been of bepaalde stukken groot vlees, meestal de haas.
Hits - 1
|
Fines herbes | Mengsel van fijngehakte groene kruiden. |
Flamberen | Het in brand steken van een sterk alcoholische drank die over een warm gerecht werd gegoten (bv cognac, whisky, ...). |
Fleurons | Halve maantjes van bladerdaag die gebruikt worden als garnituur bij sommige gerechten. |
Florentijnse wijze | Manier van bereiden waarbij meestal vis en eieren op een laag gestoofde spinazie gelegd worden. Het geheel wordt bedekt met morneysaus, bestrooid met geraspte kaas en gagratineerd in de oven. |
Fonceren | Het bekleden van een bakvorm met deeg of het bekleden van een pan of schotel met bepaalde groenten enz. voor het braiseren van vlees. |
Fond | Ingekookte bouillon of jus die gebruikt worden als basis voor soepen en sausen. |
Fraperen | Sterk afkoelen. |
Fricasse | Blanke ragout. |
Fruiten | Bruin laten worden, kleur doen krijgen, gaar laten worden in een hete vetstof. |
Fumet | Zeer geurige sterk geconcentreerde bouillon. |