Kooktermen

 

 
There are 9 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Decanteren

Het overschenken van bv. wijn in een karaf om bezinksel te vermijden.

Author - Hans
Deglaceren

Het bevochtigen van een pan waarin gebraden of gebakken is met een vloeistof om het aanbaksel los te maken.

Author - Hans
Degorgeren

Degorgeren is een kooktechniek, waarbij vocht wordt onttrokken van het ingrediënt. Het heeft als doel onzuiverheden te verwijderen (zoals bloed) en het product steviger te maken. Bij vlees, gevogelte en vis wordt het ingrediënt in water met zout geweekt, waarbij bloedresten en overige onzuiverheden worden losgeweekt. Bij groenten wordt de groente in een bad van zout gelegd en met zout bestrooid. Het zout neemt het water op waardoor de groente steviger wordt. Deze techniek wordt toegepast bij komkommers en auberginen.

Author - Hans
Degraiseren

Ontvetten, vet afscheppen, spek/vet afsnijden.

Author - Hans
Dichtschroeien

In hete boter of een andere vetstof verhitten van vlees, wild of gevogelte, zodat het een mooi bruin korstje krijgt.

Author - Hans
Doreren

Het instrijken met geklutst ei zodat het een lichte glans krijgt na het bakken.

Author - Hans
Dresseren

Gerechten op de juiste manier schikken op een schaal/bord voor het opdienen.

Author - Hans
Dressing

Een kruidige saus die op salades of andere gerechten wordt gelepeld

Author - Hans
Hits - 1
Duxelles

Fijngehakte champignons, sjalot, ham of spek. Dit mengsel wordt, al roerend, verhit in boter of olie tot al het vocht eruit verdampt is. Duxelles wordt onder andere gebruikt als vulling (farce).

Author - Hans

Publish the Menu module to "offcanvas" position. Here you can publish other modules as well.
Learn More.