Moussaka(Par le Chef Hans @ DeKookbijbel.be)
Facile
Très bon marché
Als we een Grieks gerecht moeten noemen dan zal moussaka wellicht het topantwoord zijn. De ovenschotel met lamsgehakt, aardappelen, groenten en schapenkaas is nog altijd populair. Da’s heel terecht want het is een klassieker die jong en oud smaakt. Het is wel belangrijk om het gerecht op tijd te bereiden zodat de ragout, die de basis van de moussaka is, voldoende lang kan sudderen.
Catégorie: | Plat principal Agneau Hans @ DeKookbijbel.be Jeroen Meus Four |
Saisons | |
Cuisine Type | Grec |
Tags: |
Ingrédients
Pour
4
Personnes
De groenten
1 stuk(s) Aubergine |
1 Stuk(s) Courgette, groot |
3 stuk(s) Uien |
1 stuk(s) Wortelen |
1 teentje(s) Knoflook |
Olijdolie |
De ragout
500 g Lamsgehakt of ander gemengd gehakt |
70 g Tomatenpuree |
beetje Harissa uit tube |
2 dl Rode Wijn |
400 g Tomatenpulp, uit blik |
1 tl gedroogde Oregano |
1 tl Marjolein |
1 tl Komijnpoeder |
1 tl Garam Masala |
Olijfolie |
Peper en zout |
De moussaka
500 g Aardappelen |
Peper en zout |
200 g Feta |
150 g Gemalen kaas |
Bechamelsaus |
Moussaka Instructions
- De groenten :
- Spoel alle groenten schoon.
- Pel de uien en snipper ze fijn. Plet de gepelde look tot pulp.
- Zet een ruime stoofpot op een matig vuur. Doe er een scheut olijfolie in en stoof de stukjes ui en de look.
- Schil de wortel en snij de peen overlangs in dikke plakken. Snij die vervolgens in repen en tenslotte in blokjes van 0,5cm op 0,5 cm.Stoof de stukjes wortel mee met de uien.
- Verwijder het loof van de selder en de onderste taaie stukken stengel. Snij de selderstengels in zeer kleine blokjes. Stoof de stukjes selder 10 minuten mee met de uien. Zet daarna het vuur zachter.
- Snij de aubergine in dunne plakjes (je hoeft ze niet te schillen) en leg ze naast elkaar op een grote schaal. Strooi er een flinke snuif zout over en zet ze opzij. Het zout zal een deel van het vocht uit de aubergine trekken. (Best is om grof zout te nemen).
- De ragout :
- Neem een braadpan en schenk er een beetje olijfolie in. Zet het vuur hoog, zodat de pan gloeiend heet wordt en bak het lamsgehakt. Er mogen gerust nog brokjes gehakt in zitten, dus plet het vlees niet teveel. Bak een grote hoeveelheid gehakt bij voorkeur in beurten, zodat de pan niet te vol ligt met vlees.
- Schep het gebakken lamsgehakt in de pot met gestoofde groenten en voeg de tomatenpuree toe. Laat de puree even meebakken.
- Wie van wat pit houdt, kan een beetje harissa (pikante saus) toevoegen. Doe ik zeker.
- Meng alle ingrediënten en schenk er de rode wijn bij. Zet het vuur zachter en voeg de tomatenpulp toe en de droge kruiden: een snuif komijnpoeder, oregano, marjolein en een kaneelstokje of de garam masala. Proef en voeg ook wat peper van de molen toe en een beetje zout.
- Zet het deksel schuin op de pot en laat de ragout minstens anderhalf uur sudderen op een zacht vuur. Roer af en toe in de saus. Verwijder nadien de kaneelstok.
- Béchamelsaus : Zie bijhorende gerechten, zonder de kaas, maar voor de liefhebbers kan je er altijd indoen. Ik doe er zeker altijd in, vind ik lekkerder.
- de moussaka (wat anders dan JM):
- Schil de aardappelen en snijd ze in zeer dunne plakjes.
- Spoel het zout van de plakjes aubergine en laat de groente uitlekken.
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Neem een ruime ovenschaal en olie ze in met een beetje olijfolie. Schenk er een laagje béchamelsaus in. Schik daarover en laag aardappelschijfjes en strooi er een beetje peper en zout over.
- Vervolgens schik je een laag courgetteschijfjes en een laag aubergine nog een laag aardappel en terug courgette en een goede portie van de ragout met lamsgehakt erover.
- Eindig met een royale laag béchamelsaus.
- Brokkel feta over de ovenschotel en wat gemalen kaas (emmental).
- Gaar de moussaka in de hete oven gedurende 40 tot 45 minuten. (Controleer het resultaat, want elke oven is een beetje anders.)
Notes recette
Bron : Jeroen Meus, Dagelijkse Kost