Hete Bliksem(Par le Chef Hilde Vautmans)
Super facile
Très bon marché
"In Haspengouw groeide ik op tussen de fruitbomen en dieren op de boerderij van mijn ouders. Ik herinner me levendig dat, nadat ik mijn vader had geholpen in de koeienstallen, we naar de fruitboer gingen. Daar mocht ik de lekkerste appels plukken en proeven: héérlijk!
Als jobstudent ging ik heel intensief mee appelen en peren plukken en ... 's morgens orn 6 uur die eerste kraakverse appel nog glinsterend van de dauw eten. daar kan niets tegenop.
Vandaag geef ik mijn liefde voor het Haspengouwse vers fruit en streekproducten door aan mijn kinderen. Elke dag gaat er een appel of peer mee in hun boekentas. Een fruitige snack is voor hen dus de gewoonste zaak van de wereld. Maar ik verwerk ook heel graag fruit in mijn gerechten. Zoals in deze 'hete bliksem', mijn favoriete gerecht met appel. Een super eenvoudige ovenschotel opgebouwd uit laagjes gehakt, verse compote en aardappelpuree, dingem waar kinderen dol op zijn!
Vooral in de periode na de appeloogst is het een aanrader. De dagen worden korter en kouder. Van deze 'warme' ovenschotel kun je gezellig samen met het hele gezin genieten en ... je huis gaat er heerlijk van ruiken! Aan tafel!"
Als jobstudent ging ik heel intensief mee appelen en peren plukken en ... 's morgens orn 6 uur die eerste kraakverse appel nog glinsterend van de dauw eten. daar kan niets tegenop.
Vandaag geef ik mijn liefde voor het Haspengouwse vers fruit en streekproducten door aan mijn kinderen. Elke dag gaat er een appel of peer mee in hun boekentas. Een fruitige snack is voor hen dus de gewoonste zaak van de wereld. Maar ik verwerk ook heel graag fruit in mijn gerechten. Zoals in deze 'hete bliksem', mijn favoriete gerecht met appel. Een super eenvoudige ovenschotel opgebouwd uit laagjes gehakt, verse compote en aardappelpuree, dingem waar kinderen dol op zijn!
Vooral in de periode na de appeloogst is het een aanrader. De dagen worden korter en kouder. Van deze 'warme' ovenschotel kun je gezellig samen met het hele gezin genieten en ... je huis gaat er heerlijk van ruiken! Aan tafel!"
Gallery
Catégorie: | Plat principal Boeuf Porc Four |
Saisons | |
Cuisine Type | Belge |
Tags: |
Ingrédients
Pour
4
Personnes
--- Compote / Appelmousse ---
1 kg Appelen Elstar, geschild, klokhuis verwijderd |
1/2 Vanillestok |
3 dl Water |
--- Puree ---
1 kg Aardappelen, geschild en in grove stukken |
60 g Boter |
1 1/2 dl Melk |
Peper en Zout |
Nootmuskaat |
--- Gehakt ---
1 kg Gehakt (Runs/Varken) |
150 g Ui, in halve ringen |
30 g Boter |
1 take(s) verse Tijm |
Peper en Zout |
Paneermeel |
Hete Bliksem Instructions
- De puree - Schil de aardappelen en kook ze gaar in gezouten water.
- Giet het water af en plet de aardappelen met een pureestamper. Voeg melk en boter toe, meng alles tot een smeuïge puree.
- Voeg peper, zout en eventueel nootmuskaat toe.
- Afwerking - Wrijf een ovenschaal in met boter. Bedek de bodem met appelcompote, schep er het gehakt op en verdeel daarover de puree.
Trek met een vork streepjes in de puree, bestrooi met paneermeel en zet de schotel ca. 12 min. onder de ovengrill tot de bovenkant mooi goudgeel is.
Het gehakt - Kleur de uien lichtjes in een beetje boter.
Voeg het gehakt toe en bak samen verder.
Doe er de tijm bij, maak het gehakt los met een vork en laat het rustig bakken tot het een bruin korstje heeft.
Compote - Doe de appelstukken in een kookpot, giet er een bodempjewater bij en snij de vanillestok overlangs in twee. Schraap er met deachterzijde van een mes de vanillezaadjes uit.
Breng aan de kook, roer even om, verlaag het vuur en laat zachtjes tot moes koken.
Wil je absoluut geen stukjes, mix dan glad met de staafmixer.
Notes recette
Probeer eens spekreepjes ipv gehakt.
More Details
Website | |
Bron | Hilde Vautmans,Appelen en peren |