Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Farce | Fijngehakte ingrediënten door elkaar gemekt voor het vullen van bevoorbeeld wild, kip, kalkoen, ...
Hits - 2
|
Fileren | Het van de graat nemen van vis of het van het bot nemen van gevogelte.
Hits - 1
|
Filet | Graatloze repen vis, stukjes gevogelte zonder been of bepaalde stukken groot vlees, meestal de haas.
Hits - 6
|
Fines herbes | Mengsel van fijngehakte groene kruiden.
Hits - 1
|
Flamberen | Het in brand steken van een sterk alcoholische drank die over een warm gerecht werd gegoten (bv cognac, whisky, ...).
Hits - 1
|
Fleurons | Halve maantjes van bladerdaag die gebruikt worden als garnituur bij sommige gerechten.
Hits - 1
|
Florentijnse wijze | Manier van bereiden waarbij meestal vis en eieren op een laag gestoofde spinazie gelegd worden. Het geheel wordt bedekt met morneysaus, bestrooid met geraspte kaas en gagratineerd in de oven.
Hits - 1
|
Fonceren | Het bekleden van een bakvorm met deeg of het bekleden van een pan of schotel met bepaalde groenten enz. voor het braiseren van vlees.
Hits - 1
|
Fond | Ingekookte bouillon of jus die gebruikt worden als basis voor soepen en sausen.
Hits - 5
|
Fraperen | Sterk afkoelen.
Hits - 1
|
Fricasse | Blanke ragout.
Hits - 1
|
Fruiten | Bruin laten worden, kleur doen krijgen, gaar laten worden in een hete vetstof.
Hits - 1
|
Fumet | Zeer geurige sterk geconcentreerde bouillon.
Hits - 2
|