Tagliatelle



De naam van de meest voorkomende lint-macaroni, tagliatelle, is afgeleid van het Italiaanse woord tagliare, dat 'snijden' betekent.

De slierten zijn meestal 8 à 10 mm breed, maar er zijn ook smallere varianten, zoals tagliatellino, tagliarini en tagliolini, en zelfs een nog smallere soort, tagliolini fini genaamd. Traditioneel komt tagliatelle uit Bologna. Hij wordt gemaakt zonder en met ei, of met spinazie (verdi), maar er komen steeds meer nieuwe smaken en kleuren op de markt. Alle soorten tagliatelle worden verkocht in nestjes die tijdens het koken uiteenvallen.

Paglia e fieno, wat letterlijk 'stro en hooi' betekent, is een combinatie van gele eier-tagliatelle en eiertagliatelle met spinazie, samen verpakt in afzonderlijke nestjes naar kleur. De pasta die hiervoor gebruikt wordt, is meestal de smalle togliarini of togliolini. Zowel tagliatelle als paglia e fieno zijn heel
populair, want ze kunnen goed gecombineerd worden met de meeste sauzen, hoewel tagliatelle strikt genomen niet met een vissaus geserveerd mag worden. Een klassieke combinatie is tagliatelle met vleessaus, zoals Tagliatelle alla Bolognese. De Romeinse versie van tagliatelle heet iettucane. Deze lange, platte slierten zijn eigenlijk identiek aan tagliatelle, maar dan een beetje dunner.