- Kippeneieren zijn wereldwijd de meest voorkomende en gegeten eieren.
- Op elk ei moet een stempel staan met minstens 7 cijfers.
- Het eerste cijfer staat voor het leefsysteem (0 = biologisch, 1 = Vrije uitloop, 2 = Scharrel, 3 = kooi)
- Daarna volgt de codevan het land (BE = België)
- De vijf volgende cijfers zijn het producerend bedrijf
- extra cijfers zijn eventueel stalnummer, enz...
- Biologische eieren zijn afkomstig van kippen die enkel natuurlijke voeding krijgen, buiten kunnen lopen en in vrij kleine groepen worden gehouden.
- Scharreleieren zijn afkomstig van kippen die ook vrij buiten lopen, maar gevarieerde voeding krijgen, maar meestal in grotere groepen leven.
- Eieren die je in dossjes van 4, 6 of 12 koopt, zijn steeds eieren van klasse 'A', verse eieren. Deze klasse is de enige die recgstreeks aan de consument verkocht wordt. Eieren van klasse B worden aan de industrie verkocht en verwerkt tot gepasteuriseerde vloeibare of gedroogde producten.
- Een bruin en ui is niet betere dan een wit, dat meestal kleiner en minder stevig. Ze zijn allebei even voedzaam.
- Verse eieren kan je 2 tot 3 weken bewaren in de koelkast. Zet ze met de punt naar beneden, dan blijft de dooier mooi in het midden van het eiwit.
- De schaal beschermt het ei tegen bacteriën, Gebruik dus nooit een beschadigd ei.
- Een eierschaal is poreus enneemt makkelijk geuren op. Lekkere - zoals die van truffel - maar ook ongewenste geuren.
- Breek eieren altijd eerst in een kommetje, zo zie je dat ze vers zijn.
- De dooier kleur hangt af van de voeding die de kip heeft gekregen. Vaak wordt er caroteen aan de voeding toegevoegd om de dooier donkerder te maken.
- Een kwartelei dat heel wat kleiner is dan een kippenei bevat tot 6 keer meer vitamine B1, 12 keer meer vitamine B2 plus vitamine A en D. Bovendien zit er 7 keer meer ijzer en 5 keer meer fosfor in een kwartelei.
- Een kip heeft geen haan nodig om ongeveer 280 eieren op een jaar te leggen.
Kippeneieren
Hoofdcategorie: Artikels