Thaïse peper



Thaise peper (Thai: prik ki nu) refereert naar de drie verschillende gekweekte soorten chili peper, meestal afkomende van Thailand, en in naburige landen, zoals Vietnam, Malaysia, Indonesia, de Philippines en Singapore.

Het is ook te vinden in India, hoofdzakelijk Kerala, en word gebruikt in de traditionele schotels van de kerala keuken (in het maleisisch uitgesproken als kanthari mulagu).

De heetste is de vogel oog chili peper (bird's eye chili pepper), welke ook bekend is als de chili padi. Dit refereert naar de smalle grootte van de chili, dit doet mensen denken aan de smalle vorm van een rijstkorrel. (paddy), het basisvoedsel in de regio. Het is ook bekend als cili padi (Malay), cabe rawit (Indonesian), phrik khii nuu (???), letterlijk "mouse shit chili"), Thai hot, Thai dragon (verwijzende naar de klauwen van een draak), Siling Labuyo (Filipino), Ladâ, en boonie pepper (the Anglicized name).

Deze kleine slanke pepers wijzen naar de grond vanaf de plant en hun kleuren veranderen van groen direkt naar rood.

Dit type van pepers kan gevonden worden in Malaysia, Brunei, Indonesia, and the Philippines maar meest in Thailand. Ondanks hun kleine gestalte vergeleken met ander soorten chili, de chili padi is heel sterk 50,000 to 100,000 op de Scoville pungency scale. Malaysia consumeert ongeveer RM140 miljoen chilis per jaar.