Tongerlo Bruin



Donkerbruin abdijbier met een volmondige aanzet gevolgd door een zoetige hoofdsmaak, met vanille en gebakken banaan.

Authentiek abdijbier
De eeuwenoude traditie van de Norbertijnen van Tongerlo leeft verder in dit officieel erkend Belgisch abdijbier.

Hergist op fles
De hergisting op fles zorgt voor een intensere smaak en aroma, alsook een langere bewaartijd.

AWARDS

Zilveren medaille op de Asia Beer Awards 2013 in de categorie 'Brown Ale'

GESCHIEDENIS

De bieren van Tongerlo behoren tot de erkende Belgische abdijbieren.

Sinds eeuwen wijdden de Norbertijnen van Tongerlo zich aan de kunst van het bierbrouwen. Met hedendaagse technieken en evenveel passie zorgt Brouwerij Haacht sinds 1990 voor de voortzetting van deze eeuwenoude traditie.

De Norbertijnen, volgelingen van Sint-Norbertus, stichtten hun kloostergemeenschap te Tongerlo in 1130. In de loop der eeuwen groeide hun abdij uit tot een machtig centrum van godsdienst en cultuur.

De abdij van Tongerlo is één van de meest bezienswaardige kloostergemeenschappen van België. Ze wordt omringd door talrijke weiden en bossen, waartussen de rivier de 'Grote Nete' zich een weg baant. De publiekstrekker is zonder twijfel de getrouwe replica van Leonardo da Vinci's "Het laatste avondmaal", dat dateert uit 1500.

LEKKER BIJ

Lamsvlees
Stoofpotjes
Wild
Barbecue

SERVEERTIPS

Ideale schenktemperatuur: 10°C

Neem een proper, droog Tongerlo-glas. Schenk 4/5 van het bier voorzichtig uit. Bij het begin hou je het glas schuin om het nadien te rechten zodat er een mooie schuimkraag van twee vingers dik ontstaat. Met een draaibeweging maak je met het resterende 1/5 eerst de gist los van de bodem van de fles en schenk je dit vervolgens bij in het glas.

SMAAKOMSCHRIJVING

Uitzicht : Donkerbruin met een romige, witte schuimkraag.

Mond : Na een zoete, volmondige aanzet volgt een zoetige hoofdsmaak, met vanille en gebakken banaan. De nasmaak wordt gekenmerkt door een gebrande bitterheid, met toetsen van fondantchocolade.

Hergist op fles
Hergisting op fles is een minutieus proces.
De juiste hoeveelheid reincultuurgist moet worden toegevoegd alvorens het bier kan gebotteld worden. Eenmaal gebotteld, worden de flessen gedurende een 2-tal weken opgeslagen in onze warme kamer aan 22°C.
Nadien geeft het bier pas zijn rijk smakenpallet prijs. Intensere aroma's, van bloemen over fruit tot kruiden, zijn het resultaat.
Bieren hergist op fles worden dus met de grootste zorg bereid en tonen des te meer het vakmanschap van de brouwer. De hergisting komt bovendien de houdbaarheid ten goede: ze zijn makkelijk tot 18 maanden houdbaar.

Smaakevolutie
Net als bij wijn evolueert de smaak van een hergist bier verder en wordt hij ronder in de tijd. Om de smaakevolutie van Tongerlo Bruin zelf te kunnen volgen hebben we op het rugetiket de botteldatum vermeld. Zo kan je zelf ontdekken wanneer, volgens jouw smaak, het bier tot zijn volle rijpheid is gekomen.

Specificaties

  • Brouwerij: Brouwerij Haacht
  • Smaak: images/dranken/Bier/Belgie/brouwerijhaacht/Haacht_TongerloBruin.jpg
  • Alchohol %: 6.5%
  • Kleur: Donkerbruin