Seizoensgroenten
Een gezonde voeding vereist elke dag minstens 300 gr groenten. Omdat niet elke groente dezelfde voedingsstoffen bevat, is variatie belangrijk. Die afwisseling bereik je moeiteloos door inlandse seizoensgroenten te bereiden.
Bovendien staan deze groenten voor versheid, smaak en een hoge voedingswaarde. Leuk meegenomen is ook dat inlandse seizoensgroenten goedkoper en milieuvriendelijk zijn. Want ze vereisen minder transport en worden doorgaans ecologisch geteeld.
Kwaliteitsgroenten van eigen bodem kun je herkennen aan het Flandria-label. Het staat voor producten geteeld volgens strenge eisen en onderworpen aan een externe controle.
De lente is het seizoen van de primeurgroenten zoals jonge asperges, worteltjes, spinazie en sla. Omdat ze snel verleppen, moet je deze jonge groenten koel bewaren en snel verbruiken.
De zomer levert een rijk groenteassortiment, dat vele gezonde mogelijkheden biedt zoals slaatjes met diverse soorten rauwkost, gerechten met klassieke zomergroenten zoals bloemkool en boontjes of bereidingen met een zuiderse toets. Goed om te weten is dat tomaten, paprika’s, aubergines en courgettes het best bewaard worden bij een keldertemperatuur van ongeveer 12°C. Plaats ze dus nooit in de koelkast want ze krijgen er waterige en verkleurde plekken.
Ook in de herfst is er een overvloed aan inlandse groenten, waaronder vele soorten champignons.
Met kolen, rapen en witloof heeft ook de winter een typisch aanbod. Een stoofpotje en witloof als rauwkost zijn gezonde aanraders, rijk aan essentiële voedingsstoffen.
Januari
Groenten en fruit van de maand Januari. Aardappelen Aardperen Boerenkool Knolselderij Koolraap Pastinaak Pompoen Prei Raap Rammenas Rode Biet Rode Kool Savooikool Schorseneren Spruiten Ui Veldsla Witloof witte kool Wortelen Wortelpeterselie Appelen Peren