Leuke weetjes

 
 

Wat is een "angel cake"?

Een internationale naam voor een luchtige koek van meel, geklopte eiwitten, vanillesuiker en wijnsteenpoeder.

Weetjes over roomijs

  • Het was een Chinees wonende in de bergen, die op het idee kwam om smaken te mengen met ijs. Zijn naam is niet bekend.roomijs basis
  • De Arabieren leerden ijs maken door de Chinezen Ze gaven het de naam 'sharbets. Wat later verbasterd is naar sorbet, wat betekend sapje of drankje.
  • Sorbet waaide over naar Italië, waar het het heel populair werd.Toen Catherine de Medici met Hendrik II trouwde en naar Frankrijk verhuisde, reisden ook haar koks mee. Zij introduceerden de italiaanse ijsgerechten aan het hof.
  • Ijsgerechten werden steeds verfijnder, voller van smaak en consistentie. Midden de 18de eeuw komt men op het idee om melk, room en eieren toe te voegen. De 'parfaits' zijn geboren, met in hun kielzag de ijstaarten.
  • Pas echt democratisch wordt ijs in het begin van de 20ste eeuw als men het industrieel gaat produceren.
  • Een ijsmachineis de makkelijkste manier om ijs te bereiden, maar het kan ook zonder. Doe de mengeling in een lage schaal die je enkele uurtjes in de diepvriezer zet. Tussendoor moet je het ijs 1 keer opkloppen (als de zijkanten en bodem al hard zijn maar het midden nog vrij vloebaar.Geduld hebben en regelmatig controleren is de boodschap.

Radijs

  • radijsWist je dat radijzen verwant zijn aan de mosterdplant? Vandaar hun pittige smaak.
  • Wist je dat radijzen die wat slapjes aanvoelen teru g tot leven kan wekken? Leg ze kort in ijskoud water.

Vanwaar komt saffraan

saffraanWist je dat Saffraan gewonnen wordt uit de herfstkrokus, crocus sativus. De oogst van saffraan, de meeldraadjes van de krokus, gebeurt met de hand. Daarom is het dus de duurste specerij ter wereld? Saffraan wordt gebruikt voor de mooie okerkleur, maar zeker voor de lichte delicate smaak, ook een beetje bitter.
 
Weet je dat er in  België ook saffraan wordt gekweekt? www.belgischesaffraan.be

Noten en peren

peer 1Noten en peren heerlijk zijn met blauwe schimmel kazen.