Growing and harvesting

Before chocolate reaches you it goes through many stages from cocoa bean to the delicious chocolate products in the store. Here we want to tell how the cocoa bean becomes delicious chocolate.
 

Drogen van cacabonen

cacao drogenNa de fermentatie worden de bonen uitgespreid op bamboematten of houten droogvloeren. Gedurende 10 à 20 dagen worden de bonen regelmatig gekeerd om ze goed te beluchten en schimmelvorming tegen te gaan. In sommige vochtige gebieden worden ze gedroogd in droogfabrieken. De beste kwaliteit is van bonen die op natuurlijke wijze door de zon zijn gedroogd.

Fermenteren

fermentatieprocesNa het oogsten worden de peulen door een machine gespleten, hierbij mogen de kostbare bonen niet beschadigd worden. Debonen worden er met pulp en al uitgeschept en in een bergje op banenbladeren gelegd. De bananenbladeren worden dichtgevouwen en bedekt met nog meer naderen om de berg af te sluiten. Nu begint het fermenterings proces dat een 6-tal dagen duurt.
 
De in de lucht aanwezige bacteriën vrmenigvuldigen zich en gisten zich op de zoete pulp, waardoor deze zich omzet in een zuur sap.  De temperatuur stijgt in het pakket en hierdoor gebeurt de magische verandering. De kleur van de bonen veranderd van paars naar chocolade bruin en de cacaogeur ontwikkeld zich. Dit is het eerste proces van bonen van superieure kwaliteit.
 
Toch wordt dit proces soms overgeslagen. Tussen de planters en fabriekanten zijn er voor en tegenstanders van dit proces.

Oogsten van cacaobonen

cacoaboon oogstenSur la base de la couleur de la gousse et en la tapotant, il est déterminé si elle est mûre. Il faut de nombreuses années d'expérience pour savoir exactement quand les gousses sont bien mûres pour la cueillette. Les cueilleurs expérimentés sont très appréciés.

Les flaques d'eau sont retirées de l'arbre en coupant les tiges. Avec les gousses à portée de main, cela se fait avec une machette, pour les gousses supérieures, un bâton avec un couteau plié est utilisé. La coupe doit être effectuée avec soin afin de ne pas endommager les coussinets souples. ceux-ci continuent de donner des fleurs et donc aussi de nouvelles gousses.

Dans certains pays, la récolte a lieu toute l'année, mais principalement de mai à décembre. En Afrique, cela est illustré de septembre à février.