Streekproducten

 
 

Stokvis

stokvisStokvis koop je en eet je onderweg op. Of je installeert je zoals de Oostendenaar in een authentiek visserscafé en bestel er een Rodenbach bij. Eet erbij nog wat ongepelde garnaaltjes. Stokvis is een witte vis die in noordelijk noorwegen een drital maand gedroogd wordt aan een stok. Hij is enkel gedroogd en niet gezouten.

Speculaas : echt vlaams !

Aerts Speculaas uit Waasmunster heeft de de Vlaamse herkenning van traditioneel streekproduct gekregen. Het is daarme de 5de Vlaamse speculaasbakker die het label krijgt. Aerts staat bekend voor zijn stevige speculazen met een bloempje en licht gekruid met kaneel.
 
Het recept en de vorm dateren van 1927! Te vinden bij de betere bakker en delicatesse zaken..
 

Juni is graskaas maand.

nl graskaas nhGraskaas is een typische seizoenskaas. na een lange winter op stal mogen de noord-Holandse koeien weer volop van het buitenleven proeven, mals gras met een minder vezelige structuur.  dat nieuwe gras levert de melk voor een kaas met een smeuïge structuur en mildere smaak. Als de goeien het verse gras weer gewend zijn, wordt de kaas meer uitgesproken en steviger. Omdat graskaas zo'n specifieke smaak heeft ligt hij eenmaal per jaar in de winkel voor een maand.
 
Let wel op het Rode Zegel, het kwaliteitskeurmerk dat op de Noord-Hollandse Gouda is aangebracht. Alleen kaas van een Noord-Hollandse kaasmaker, gemaakt met melk van plaatselijke koeien, mag dit zegel dragen.