Hete Bliksem
Gemakkelijk
Goedkoop
"In Haspengouw groeide ik op tussen de fruitbomen en dieren op de boerderij van mijn ouders. Ik herinner me levendig dat, nadat ik mijn vader had geholpen in de koeienstallen, we naar de fruitboer gingen. Daar mocht ik de lekkerste appels plukken en proeven: héérlijk!
Als jobstudent ging ik heel intensief mee appelen en peren plukken en ... 's morgens orn 6 uur die eerste kraakverse appel nog glinsterend van de dauw eten. daar kan niets tegenop.
Vandaag geef ik mijn liefde voor het Haspengouwse vers fruit en streekproducten door aan mijn kinderen. Elke dag gaat er een appel of peer mee in hun boekentas. Een fruitige snack is voor hen dus de gewoonste zaak van de wereld. Maar ik verwerk ook heel graag fruit in mijn gerechten. Zoals in deze 'hete bliksem', mijn favoriete gerecht met appel. Een super eenvoudige ovenschotel opgebouwd uit laagjes gehakt, verse compote en aardappelpuree, dingem waar kinderen dol op zijn!
Vooral in de periode na de appeloogst is het een aanrader. De dagen worden korter en kouder. Van deze 'warme' ovenschotel kun je gezellig samen met het hele gezin genieten en ... je huis gaat er heerlijk van ruiken! Aan tafel!" Hilde Vautmans
Bereiding

Kook

Deel dit recept

Categorie: Hoofdgerechten Rundvlees Varkensvlees Oven
Seizoenen Winter Herfst
Keuken type Belgisch
Tags:

Ingrediënten

Voor 4 Personen

--- Appelmoes ---

1 kg Appelen Elstar, geschild en klokhuis verwijderd
1/2 Vanillestok
3 dl Water

--- Puree ---

1 kg Aardappelen
60 g Boter
1 1/2 dl Melk
Peper, zout en nootmuskaat

--- Gehakt ---

1 1/2 Ui, in halve ringen gesneden
1 kg Gehakt
30 g Boter
1 takje(s) Vesre Tijm
Peper en zout
Paneermeel

Hete Bliksem Aanwijzingen

    Schil de aardappelen en kook ze gaar.
    Giet af, stamp fijn en maak de puree aan met een scheutje melk.
    Breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
    Fruit de ui glazig in 25 g boter.
    Voeg er het gehakt aan toe en bak rul.
    Kruid met flink wat peper , nootmuskaat en zout.
    Laat onder deksel 5 minuten verder garen
    Hou 2 appels apart voor het garnituur.
    Schil de rest van de appels, verwijder het klokhuis en snij ze in vrij grote stukken.
    Doe er 1 of 2 eetlepels water bij en stoof de appels onder deksel tot moes.
    Voeg er suiker naar smaak aan toe
    Verwarm de oven voor op 190°C
    Vet een ovenschaal in en schep er de appelmoes in.
    Schep daarop het gehakt en dek af met de puree.
    Snij de twee resterende appels met behulp van een mandoline in heel dunne plakjes.
    Leg ze dakpansgewijs op de puree.
    Verdeel nog 25 g boter in vlokjes over de schotel en bak 30 minuten in de voorverwarmde oven.
    Serveer goed heet!

Recept notities

 Bron : Appelen & Peren, Hilde Vautmans

Soortgelijke recepten

Plaats als eerste een recensie

Deel dit recept