Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Afschuimen |
Afscheppen van schuim met een schuimspaan
Hits - 1494
|
Al dente | Pasta net gaar koken maar nog wel knapperig.
Hits - 2041
|
Appareil | Mengsel, vulling, samenstelling
Hits - 1431
|
Appareil | Mengsel, vulling, samenstelling
Hits - 1581
|
Archiduc | Manier van bereiden waarbij room en champignons worden gebruikt tot een romige saus.
Hits - 1450
|
Archiduc | Manier van bereiden waarbij room en champignons worden gebruikt tot een romige saus.
Hits - 1335
|
Aromaten | Kruiden of specerijen die smaak, geur en soms kleur aan gerechten geven.
Hits - 1701
|
Aromatiseren | Gerecht of saus geur en smaak geven door droge smaakstoffen (kruiden, specerijen) toe te voegen.
Hits - 1491
|
Arroseren | Vlees bevochtigen tijdens het braden, grillen met vloeistof.
Hits - 1418
|
Aspic | Een gerecht in gelei. Kan zowel groeten, vis, vlees, ... bevatten.
Hits - 1636
|
Assaisoner | Gerecht op smaak brengen met kruiden, zout.
Hits - 1376
|
Assaisoneren | Het kruiden van gerechten en het op smaak brengen met peper, zout en vocht.
Hits - 1623
|
Au bain marie | Wijze om een saus of ander product warm te houden, zeer zachtjes te garen of om iets te laten smelten, zonder risico van verbranding. Een kleiner recipiënt met het product wordt in een groter recipiënt met warm water gezet. Omdat water niet warmer wordt dan 100°C, zal ook het product niet warmer kunnen worden. Dit wordt bevoorbeeld bereid om chocolade te smelten , béarnaise saus te maken, ...
Hits - 2026
|
Au bie | De vis koken/klaarmaken direct na de vangst.
Hits - 1402
|
Aumonière | Wijze van garneren, waarbij de vulling in deeg of in een flensje is verpakt. De aumonière is dichtgemaakt met behulp van bijvoorbeeld bieslook of julienne van prei.
Hits - 1473
|