Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Canapé |
Een vierkant stukje brood geroosterd om te beleggen
Hits - 1753
|
Canderen | Producten voorzien van een dun laagje suiker of stroop.
Hits - 1702
|
Canneleren | Met behulp van een canneleermesje groeven maken op de oppervlakte van groenten op fruit.
Hits - 1945
|
Caramel | Suiker licht bruin gebrand.
Hits - 1824
|
Carpaccio | Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ... Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.
Hits - 1971
|
Chapelure | Broodkruim
Hits - 1837
|
Chateaubriand | Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt.
Hits - 1665
|
Chaud -Froid | Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid.
Hits - 2270
|
Chemiseren | Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc.
Hits - 2276
|
Chiffonade | Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden.
Hits - 1821
|
Chinois | Puntige metalen zeef.
Hits - 1613
|
Chinoiseren | Een mengsel door een puntzeef gieten om kleine ongeregeldheden (restjes kruiden), klontertjes, enz. uit de vloeistof te verwijderen.
Hits - 1551
|
Cimier | Het lendestuk van groot wild.
Hits - 1496
|
Ciseleren | Grote ingediënten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen.
Hits - 1632
|
Citroneren | Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen.
Hits - 1623
|