Kooktermen

 
There are 29 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Canapé


Een vierkant stukje brood geroosterd om te beleggen

Hits - 1753
Canderen

Producten voorzien van een dun laagje suiker of stroop.

Hits - 1702
Canneleren

Met behulp van een canneleermesje groeven maken op de oppervlakte van groenten op fruit.

Hits - 1945
Caramel

Suiker licht bruin gebrand.

Hits - 1824
Carpaccio

Flinterdun gesneden, vlees, vis, groente, fruit, ...

Oorspronkelijk is het een koud voorgerecht uit de Italiaanse keuken, met name zeer fijngesneden plakjes rauw runderfilet. Tegenwoordig gebruikt men het ook als aanduiding voor het in zeer dunne plakjes snijden van groente, vis of vlees.

Hits - 1971
Chapelure

Broodkruim

Hits - 1837
Chateaubriand

Biefstuk van 200 tot 250g gesneden uit het dikke gedeelte van de ontvliesde ossehaas en die geplet is zodat de hij ongeveer 3 tot 4 cm bedraagt.

Hits - 1665
Chaud -Froid

Dit zijn koude hapjes. Ze bestaan uit stukjes vlees, vis, gevogelte of eieren, die worden bedekt met saus en daarna aspic. Ze kunnen een onderdeel zijn van een koud buffet. De gerechten zijn eerst warm bereid.

Hits - 2270
Chemiseren

Het bekleden van een vorm met bv. gelei, biscuits, etc.

Hits - 2276
Chiffonade

Het oprollen van bv bladgroenten om dan in dunne reepjes te snijden.

Hits - 1821
Chinois

Puntige metalen zeef.

Hits - 1613
Chinoiseren

Een mengsel door een puntzeef gieten om kleine ongeregeldheden (restjes kruiden), klontertjes, enz. uit de vloeistof te verwijderen.

Hits - 1551
Cimier

Het lendestuk van groot wild.

Hits - 1496
Ciseleren

Grote ingediënten insnuiden op garen te versnellen en/of inkrimping te voorkomen.

Hits - 1632
Citroneren

Een bepaalde groente met een halve citroen inwrijven om zwart worden te verhinderen.

Hits - 1623