Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Macedoine |
Een gerecht samengesteld uit een mengeling van groenten of vruchten.
Hits - 1731
|
Marceren | Het laten doortrekken in een geringe vloeistof; deze term wordt meestal gebruikt voor vruchten in een alcoholische drank.
Hits - 2020
|
Marinade | Een kruidig mengsel waarin men ingrediënten legt zodat ze meer smaak krijgen. De duur van het marineren wordt bepaald door de vastheid en de grootte van de ingrediënten. Kleine stukjes hebben genoeg aan een instant marinade van 20 minuten, andere doen er een nachtje over.
Hits - 1963
|
Marineren | Een voedingsmiddel gedurende enige tijd in een aromatische vloeistof laten trekken. Het marineren heeft als doel het spierweefsel zachter te maken en een aangename smaakverandering aan te brengen.
Hits - 1985
|
Maskeren | Bedekken met room, saus, enz...
Hits - 1946
|
Medaillon | Een stukje vlees dat rond van vorm is. Meestal gebruikt voor kalfsbiefstukjes.
Hits - 1668
|
Mespuntje | Zeer kleine hoeveelheid van een ingrediënt in poedervorm.
Hits - 1718
|
Meunière | ‘a la meunière’ wijst op een bereidingswijze van vis. De vis wordt licht met bloem bestoven en in echte boter gebakken. Hij wordt geserveerd met citroen en peterselie.
Hits - 1651
|
Mirepoix | Een mengsel van fijngesneden groenten, ham, spek, enz in boter gefruit.
Hits - 1802
|
Mirin | Japanse gezoete rijstwijn die in de keuken gebruikt wordt.
Hits - 1645
|
Monteren | Het stijfkloppen van bevoorbeeld eiwitten, room of het opkloppen van saus.
Hits - 1661
|
Moot | Dwars gesnede dikke snede visvlees uit grote vissen. bv : kabeljauw, zalm, tonijn, ...
Hits - 1833
|