Kooktermen

 
There are 12 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Macedoine


Een gerecht samengesteld uit een mengeling van groenten of vruchten.

Hits - 1731
Marceren

Het laten doortrekken in een geringe vloeistof; deze term wordt meestal gebruikt voor vruchten in een alcoholische drank.

Hits - 2020
Marinade

Een kruidig mengsel waarin men ingrediënten legt zodat ze meer smaak krijgen. De duur van het marineren wordt bepaald door de vastheid en de grootte van de ingrediënten. Kleine stukjes hebben genoeg aan een instant marinade van 20 minuten, andere doen er een nachtje over.

Hits - 1963
Marineren

Een voedingsmiddel gedurende enige tijd in een aromatische vloeistof laten trekken. Het marineren heeft als doel het spierweefsel zachter te maken en een aangename smaakverandering aan te brengen.

Hits - 1985
Maskeren

Bedekken met room, saus, enz...

Hits - 1946
Medaillon

Een stukje vlees dat rond van vorm is. Meestal gebruikt voor kalfsbiefstukjes.

Hits - 1668
Mespuntje

Zeer kleine hoeveelheid van een ingrediënt in poedervorm.

Hits - 1718
Meunière

‘a la meunière’ wijst op een bereidingswijze van vis. De vis wordt licht met bloem bestoven en in echte boter gebakken. Hij wordt geserveerd met citroen en peterselie.

Hits - 1651
Mirepoix

Een mengsel van fijngesneden groenten, ham, spek, enz in boter gefruit.

Hits - 1802
Mirin

Japanse gezoete rijstwijn die in de keuken gebruikt wordt.

Hits - 1645
Monteren

Het stijfkloppen van bevoorbeeld eiwitten, room of het opkloppen van saus.

Hits - 1661
Moot

Dwars gesnede dikke snede visvlees uit grote vissen. bv : kabeljauw, zalm, tonijn, ...

Hits - 1833