Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Tartelettes |
Zijn ronde, gladde of gekartelde deeggebakjes van korstdeeg die vaak kant en klaar te koop zijn. Ze worden gevuld met een hartige of zoete vulling.
Hits - 1762
|
Temperen |
Hits - 1775
|
Thaise aubergine | De Thaise aubergine is het kleine, ronde zusje van de gewone aubergine. Ze kunnen wit, groen, gestreept, geel of paars zijn. Je snijdt ze in partjes en laat ze enkele minuten meesudderen in een Thaise curry. De hele kleine erwt-aubergientjes worden in hun geheel gekookt en kunnen behoorlijk bitter zijn. De gele variant heeft een taai, hard velletje, dat snijdt in je mond. Maar alle andere groottes en kleuren smaken ondanks de vele pitjes zacht en romig.
Hits - 1721
|
Thaise basilicum | Thaise basilicum is een tropisch kruid met groene of paarse blaadjes. Het smaakt sterk naar anijs en een beetje naar munt. De harde stengels van het kruid gebruik je niet. Je plukt de blaadjes en voegt ze op het laatste moment aan het gerecht toe. De blaadjes kunnen stug zijn, daarom is het soms beter ze eerst in reepjes te snijden.
Hits - 1566
|
Timbaal | Klein rond vormpje, ook een gerecht dat in een timbaal heeft gelegen
Hits - 1710
|
Tournedos | Biefstuk van de haas van het rund.
Hits - 1625
|
Tourneren | Herhaaldelijk uitrollen en opvouwen van deeg.
Hits - 1808
|
Trancheren | Versnijden.
Hits - 1972
|
Trekken | Het in een vloeistof langdurig op een laag vuur verhitten van voedsel en/of kruiden, zodat de vloeistof de geur en/of smaak van de toegevoegde bestanddelen (vlees, vis, wild, gevogelte of groenten) opneemt. Water ‘trekt’ als het net niet borrelt.
Hits - 2196
|
Tremperen | Letterlijk betekent dit ‘natmaken’. Het royaal besprenkelen of neerleggen van gebak in een suikerstroop (of een andere, al of niet alcoholische vloeistof) om het gebak sappiger te maken en/of de smaak te verhogen.
Hits - 1991
|
Trufferen | Toevoegen van stukjes truffel.
Hits - 2010
|