Kooktermen

 
There are 16 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Faisandage


Wild op een koele plek laten rusten (8 dagen of meer) om het vlees te vermalsen en om bijzondere ‘bestorven’ smaken op te wekken.

Hits - 1689
Farce

Fijngehakte ingrediënten door elkaar gemekt voor het vullen van bevoorbeeld wild, kip, kalkoen, ...

Hits - 2061
Fileren

Het van de graat nemen van vis of het van het bot nemen van gevogelte.

Hits - 1677
Filet

Graatloze repen vis, stukjes gevogelte zonder been of bepaalde stukken groot vlees, meestal de haas.

Hits - 1942
Fines herbes

Mengsel van fijngehakte groene kruiden.

Hits - 1623
Flamberen

Het in brand steken van een sterk alcoholische drank die over een warm gerecht werd gegoten (bv cognac, whisky, ...).

Hits - 2002
Fleurons

Halve maantjes van bladerdaag die gebruikt worden als garnituur bij sommige gerechten.

Hits - 1835
Florentijnse wijze

Manier van bereiden waarbij meestal vis en eieren op een laag gestoofde spinazie gelegd worden. Het geheel wordt bedekt met morneysaus, bestrooid met geraspte kaas en gagratineerd in de oven.

Hits - 3255
Fonceren

Het bekleden van een bakvorm met deeg of het bekleden van een pan of schotel met bepaalde groenten enz. voor het braiseren van vlees.

Hits - 1982
Fond

Ingekookte bouillon of jus die gebruikt worden als basis voor soepen en sausen.

Hits - 1877
Fontaine

Hoopje bloem met in het midden een gat, om andere elementen van het deeg toe te voegen.

Hits - 1664
Fraperen

Sterk afkoelen.

Hits - 1922
Fricasse

Blanke ragout.

Hits - 1833
Frituren

Het geheel ondergedompeld in hete olie of vet krokant gaar bakken van verse producten zoals vlees, gevogelte, (goed drooggedepte) vis, groenten, aardappelproducten en snacks. In een aantal gevallen (zoals bij vis) is een beslag nodig om uiteenvallen te voorkomen. Baktemperatuur: 170-190ºC.

Hits - 1706
Fruiten

Bruin laten worden, kleur doen krijgen, gaar laten worden in een hete vetstof.

Hits - 1956