Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Clarifiseren |
Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen.
Hits - 1538
|
Cocotte | Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend.
Hits - 1319
|
Concasseren | Het vrij grof hakken van bv. groenten, fruit, ...
Hits - 1469
|
Condiment | Voedingstof, gebruikt om de smaak van producten te verbeteren. (specerijen, aromaten, sauzen…)
Hits - 1362
|
Consommé | Heldere soep of bouillon.
Hits - 1378
|
Contiseren | Decoratief aanbrengen van kostbare ingrediënten. Bijvoorbeeld stukjes truffel in foie gras of kaviaar op oesters.
Hits - 1408
|
Corail | Het rode gedeelte van de sint-jakobsoester of de rode kuit van schaaldieren
Hits - 1424
|
Coulis | Vloeibare puree van vruchten of groenten, gebruikt als saus of om saus te verfijnen. Het bereiden van een coulis is zeer eenvoudig, je kan de ingrediënten pureren in een keukenmachine, met een staafmixer of door een passé-vite (roerzeef) draaien.
Hits - 1893
|
Court bouillon | Een geurige kruidenbouillon waarin bv. vis gepocheerd wordt.
Hits - 1783
|
Couverture | Couverture is een halffabrikaat uit de cacao-industrie. Het bestaat uit in blokken geperste chocolade met suiker en cacaoboter toegevoegd. Doordat couverture verhoudingsgewijs meer vet bevat is het gemakkelijker te smelten zonder dat het verbrandt. Het wordt vooral geleverd aan banketbakkerijen. De toepassing betreft vooral het vervaardigen van bonbons maar ook wordt het aangewend na smelting als dekmiddel voor taarten en andere patisserieproducten. Couverture wordt ook toegepast bij de bereiding van taarten en gebak. In kleinschalig huishoudelijk gebruik kan het vaak vervangen worden door repen (pure) chocolade.
Hits - 1455
|
Crepine | Het netvormig buikvlies, vooral van een varken dat gebruikt wordt om bepaalde vleessoorten zoals gehakt in te wikkelen.
Hits - 1462
|
Croustade | Gemaakt van fonceerdeeg, bladerdeeg of brood, gefrituurd of in de oven gebakken en gebruikt om bereidingen als ragout of puree te omhullen.
Hits - 1397
|
Croûtons | Sneetjes brood, geroosterd of in boter of olie goudgeel gebakken.
Hits - 1317
|
Cutteren | hakken, fijn hakken met een mes of in een machine
Hits - 2271
|