Kooktermen

 
There are 29 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Clarifiseren


Het helder maken van bv boter door die te smelten of er eiwit door te kloppen.

Hits - 1538
Cocotte

Het is een romeinse stenen pot (vuurvaste schotel) waar het gerecht in wordt bereid en tevens hierin ook opgediend.

Hits - 1319
Concasseren

Het vrij grof hakken van bv. groenten, fruit, ...

Hits - 1469
Condiment

Voedingstof, gebruikt om de smaak van producten te verbeteren. (specerijen, aromaten, sauzen…)

Hits - 1362
Consommé

Heldere soep of bouillon.

Hits - 1378
Contiseren

Decoratief aanbrengen van kostbare ingrediënten. Bijvoorbeeld stukjes truffel in foie gras of kaviaar op oesters.

Hits - 1408
Corail

Het rode gedeelte van de sint-jakobsoester of de rode kuit van schaaldieren

Hits - 1424
Coulis

Vloeibare puree van vruchten of groenten, gebruikt als saus of om saus te verfijnen. Het bereiden van een coulis is zeer eenvoudig, je kan de ingrediënten pureren in een keukenmachine, met een staafmixer of door een passé-vite (roerzeef) draaien.

Hits - 1893
Court bouillon

Een geurige kruidenbouillon waarin bv. vis gepocheerd wordt.

Hits - 1783
Couverture

Couverture is een halffabrikaat uit de cacao-industrie.

Het bestaat uit in blokken geperste chocolade met suiker en cacaoboter toegevoegd. Doordat couverture verhoudingsgewijs meer vet bevat is het gemakkelijker te smelten zonder dat het verbrandt. Het wordt vooral geleverd aan banketbakkerijen. De toepassing betreft vooral het vervaardigen van bonbons maar ook wordt het aangewend na smelting als dekmiddel voor taarten en andere patisserieproducten. Couverture wordt ook toegepast bij de bereiding van taarten en gebak. In kleinschalig huishoudelijk gebruik kan het vaak vervangen worden door repen (pure) chocolade.

Hits - 1455
Crepine

Het netvormig buikvlies, vooral van een varken dat gebruikt wordt om bepaalde vleessoorten zoals gehakt in te wikkelen.

Hits - 1462
Croustade

Gemaakt van fonceerdeeg, bladerdeeg of brood, gefrituurd of in de oven gebakken en gebruikt om bereidingen als ragout of puree te omhullen.

Hits - 1397
Croûtons

Sneetjes brood, geroosterd of in boter of olie goudgeel gebakken.

Hits - 1317
Cutteren

hakken, fijn hakken met een mes of in een machine

Hits - 2271