Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
A l'anglaise |
|
A la ficelle | Vlees vastgemaak en hangende boven een pan laten garen
Hits - 2007
|
A la nappe | Crème roeren tot voor het kookpunt.
Hits - 2964
|
A point | Net gaar. (Bv. rundvlees mooi bruin gebakken maar nog rood/roze binnenin)
Hits - 2205
|
A sec | Iets gaar maken zonder gebruik te maken van vocht.
Hits - 1928
|
Aanbakken | Dichtschroeien en bruin kleuren van vlees op een hoog vuur in een beetje vet.
Hits - 2086
|
Aanlengen | Het toevoegen van een vloeistof (bouillon, water, wijn, ...) om iets vloeibaarder te maken, te verdunnen of te verzachten.
Hits - 1937
|
Aanmaken | Glad mengsel maken met bv melk en maïzena.
Hits - 2056
|
Aanzetten | Ingrediënten verhitten totdat ze beginnen te kleuren.
Hits - 1997
|
Abaisse | Uitgerolde lap deeg.
Hits - 1864
|
Abaisseren | Een stuk vlees, deeg, ... uitrollen tot de gewenste dikte.
Hits - 1988
|
Abricoteren | Gebak bestrijken met warme, gezeefde abrikozenjam om het een glanzend uiterlijk te geven en uitdrogen tegen te gaan.
Hits - 2519
|
Aciduleren | is het aanzuren of licht zurig maken van gerechten
Hits - 1986
|
Afblussen | is een techniek die gebruikt wordt bij het koken, veelal om de basis voor een saus te bereiken. Afblussen geschiedt met hoge temperaturen, waardoor smaakstoffen vrijwel direct oplossen en een deel van de vloeistof verdampt. Bekende vloeistoffen om mee af te blussen zijn: water, wijn en bouillon, maar afhankelijk van het gerecht kan bijna elke vloeistof gebruikt worden.
Hits - 2150
|
Afritsen | Met een vork de vruchten van een steel halen. (Bijvoorbeeld bessen)
Hits - 1794
|