Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Degorgeren


Degorgeren is een kooktechniek, waarbij vocht wordt onttrokken van het ingrediënt. Het heeft als doel onzuiverheden te verwijderen (zoals bloed) en het product steviger te maken. Bij vlees, gevogelte en vis wordt het ingrediënt in water met zout geweekt, waarbij bloedresten en overige onzuiverheden worden losgeweekt. Bij groenten wordt de groente in een bad van zout gelegd en met zout bestrooid. Het zout neemt het water op waardoor de groente steviger wordt. Deze techniek wordt toegepast bij komkommers en auberginen.

Hits - 2244
Deglaceren

Het bevochtigen van een pan waarin gebraden of gebakken is met een vloeistof om het aanbaksel los te maken.

Hits - 2018
Decanteren

Het overschenken van bv. wijn in een karaf om bezinksel te vermijden.

Hits - 1737
Darne

Rauwe, transveraal gesneden dikke snede vis.

Hits - 1629
Cutteren

hakken, fijn hakken met een mes of in een machine

Hits - 2271
Croûtons

Sneetjes brood, geroosterd of in boter of olie goudgeel gebakken.

Hits - 1317
Croustade

Gemaakt van fonceerdeeg, bladerdeeg of brood, gefrituurd of in de oven gebakken en gebruikt om bereidingen als ragout of puree te omhullen.

Hits - 1397
Crepine

Het netvormig buikvlies, vooral van een varken dat gebruikt wordt om bepaalde vleessoorten zoals gehakt in te wikkelen.

Hits - 1462
Couverture

Couverture is een halffabrikaat uit de cacao-industrie.

Het bestaat uit in blokken geperste chocolade met suiker en cacaoboter toegevoegd. Doordat couverture verhoudingsgewijs meer vet bevat is het gemakkelijker te smelten zonder dat het verbrandt. Het wordt vooral geleverd aan banketbakkerijen. De toepassing betreft vooral het vervaardigen van bonbons maar ook wordt het aangewend na smelting als dekmiddel voor taarten en andere patisserieproducten. Couverture wordt ook toegepast bij de bereiding van taarten en gebak. In kleinschalig huishoudelijk gebruik kan het vaak vervangen worden door repen (pure) chocolade.

Hits - 1455
Court bouillon

Een geurige kruidenbouillon waarin bv. vis gepocheerd wordt.

Hits - 1783
Coulis

Vloeibare puree van vruchten of groenten, gebruikt als saus of om saus te verfijnen. Het bereiden van een coulis is zeer eenvoudig, je kan de ingrediënten pureren in een keukenmachine, met een staafmixer of door een passé-vite (roerzeef) draaien.

Hits - 1893
Corail

Het rode gedeelte van de sint-jakobsoester of de rode kuit van schaaldieren

Hits - 1424
Contiseren

Decoratief aanbrengen van kostbare ingrediënten. Bijvoorbeeld stukjes truffel in foie gras of kaviaar op oesters.

Hits - 1408
Consommé

Heldere soep of bouillon.

Hits - 1378
Condiment

Voedingstof, gebruikt om de smaak van producten te verbeteren. (specerijen, aromaten, sauzen…)

Hits - 1362