Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Jus lié


Vleessap, lichtgebonden door een roux of ander bindmiddel.

Hits - 1659
Jus de cuisson

Vloeistof, rijk in smaak, die zich vormt tijdens het garen.

Hits - 1866
Jus

Ontstaat als na het bakken of braden van vlees het bruin dat aan de pan hangt wordt losgeweekr door een weinig water. Bij goede jus is de verhouding vet-water 1-2.

Hits - 2508
Julienne

Zeer fijn gesneden groenten. bevoorbeeld voor soep, sauzen,...

Hits - 2172
Jagers wijze

Bereidingen met een jagerssaus. Jagerssaus is een saus met gepelde tomaten en champignons en soms ook spekjes.

Hits - 1614
Instrijken

Term uit de banketbakkerij. Het is het met een borstel of kwast insmeren van brood en banket. Moet een minder vloeibare coating worden aangebracht, dan gebruikt men een paletmes.

Hits - 1854
Inkoken

Het dikker of geconcentreerder maken van een vloeistof, door middel van verdampen. Dit gebeurt in een open pan.

Hits - 2682
Indikken

Het dikker of geconcentreerder maken van een vloeistof, door middel van verdampen. Dit gebeurt in een open pan.

Hits - 1705
Hollandse saus

Een gebonden saus op basis van losgeklopte eierdooiers met gesmolten geklaarde boter, zout, (witte) peper, eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap.

Hits - 1536
Hollandaise saus

Een gebonden saus op basis van losgeklopte eierdooiers met gesmolten geklaarde boter, zout, (witte) peper, eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap.

Hits - 1526
Hakken

De groenten zeer fijn snijden zonder ze een bepaalde vorm te geven.

Hits - 1843
Grilleren

Het roosteren van mals vlees, vis en groenten op of onder een open vuur, waarbij de stralende warmte het gerecht gaar en lichtbruin maakt.

Hits - 1527
Gratineren

In de oven bruin laten worden, vooraf bestrooien met geraspte kaas, paneermeel, vet of bestrijken met eierdooier.

Hits - 1844
Gratin

Goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een laag geraspte kaas of broodkruim met ei.

Hits - 1613
Granité

Soort van Italiaanse sorbet die na bevriezing een korrelige structuur behoudt.

Hits - 1682