Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Jus lié |
Vleessap, lichtgebonden door een roux of ander bindmiddel.
Hits - 1659
|
Jus de cuisson | Vloeistof, rijk in smaak, die zich vormt tijdens het garen.
Hits - 1866
|
Jus | Ontstaat als na het bakken of braden van vlees het bruin dat aan de pan hangt wordt losgeweekr door een weinig water. Bij goede jus is de verhouding vet-water 1-2.
Hits - 2508
|
Julienne | Zeer fijn gesneden groenten. bevoorbeeld voor soep, sauzen,...
Hits - 2172
|
Jagers wijze | Bereidingen met een jagerssaus. Jagerssaus is een saus met gepelde tomaten en champignons en soms ook spekjes.
Hits - 1614
|
Instrijken | Term uit de banketbakkerij. Het is het met een borstel of kwast insmeren van brood en banket. Moet een minder vloeibare coating worden aangebracht, dan gebruikt men een paletmes.
Hits - 1854
|
Inkoken | Het dikker of geconcentreerder maken van een vloeistof, door middel van verdampen. Dit gebeurt in een open pan.
Hits - 2682
|
Indikken | Het dikker of geconcentreerder maken van een vloeistof, door middel van verdampen. Dit gebeurt in een open pan.
Hits - 1705
|
Hollandse saus | Een gebonden saus op basis van losgeklopte eierdooiers met gesmolten geklaarde boter, zout, (witte) peper, eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap.
Hits - 1536
|
Hollandaise saus | Een gebonden saus op basis van losgeklopte eierdooiers met gesmolten geklaarde boter, zout, (witte) peper, eventueel geraspte nootmuskaat en citroensap.
Hits - 1526
|
Hakken | De groenten zeer fijn snijden zonder ze een bepaalde vorm te geven.
Hits - 1843
|
Grilleren | Het roosteren van mals vlees, vis en groenten op of onder een open vuur, waarbij de stralende warmte het gerecht gaar en lichtbruin maakt.
Hits - 1527
|
Gratineren | In de oven bruin laten worden, vooraf bestrooien met geraspte kaas, paneermeel, vet of bestrijken met eierdooier.
Hits - 1844
|
Gratin | Goudbruine korst die ontstaat als een gerecht in de oven wordt klaargemaakt met een laag geraspte kaas of broodkruim met ei.
Hits - 1613
|
Granité | Soort van Italiaanse sorbet die na bevriezing een korrelige structuur behoudt.
Hits - 1682
|