Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Canneleren |
Met behulp van een canneleermesje groeven maken op de oppervlakte van groenten op fruit.
Hits - 1945
|
Canderen | Producten voorzien van een dun laagje suiker of stroop.
Hits - 1702
|
Canapé | Een vierkant stukje brood geroosterd om te beleggen
Hits - 1753
|
Brunoise | Mengsel van zeer fijn gesneden stukjes groenten in de vorm van kleine dobbelsteentjes.
Hits - 1601
|
Bruineren | Het laten bruin worden van voedsel in een pan, al dan niet met vetstof.
Hits - 1358
|
Broeien | Vers gevogelte met kokend water overgieten.
Hits - 1442
|
Brochette | Is een braadpen van metaal og hout waarop men vlees, vis, groeten, fruit, prikt op te barbecuen
Hits - 1505
|
Broche | Een braadspit
Hits - 1275
|
Brijnen | Zouten. Door vlees en vis te zouten blijft het mals als je het verhit. Je kan een kalkoen een nacht lang in zout water zetten, kip gedurende 4 uur en vlees en vismoten een 30tal minuten. Voor een eenvoudige brijn heb je 100g zout nodig en 50g suiker per 1,5l water.
Hits - 1840
|
Brideren | Het opbinden van vlees om zijn vorm te behouden tijdens het garen.
Hits - 1573
|
Braiseren | Het zachtjes gaar smoren van een gerecht in een beetje vocht
Hits - 2128
|
Braden | Bereiden van vlees, wild of gevogelte in een open of gesloten pan op een laag of matig vuur of in de oven.
Hits - 1975
|
Braad | Bereiden van vlees, wild of gevogelte in een open of gesloten pan op een laag of matig vuur of in de oven.
Hits - 1483
|
Bouquet marmite | Groentenbuiltje. Een bosje van diverse groenten, dat wordt meegetrokken in bouillons, soepen, stoofschotels en andere gerechten om hun smaak af te geven aan het gerecht. Voor het opdienen wordt het bouquet marmite verwijderd. De klassieke bouquet marmite bestaat uit prei, selder en wortelen.
Hits - 5768
|
Bouquet garni | Bosje kruiden en groenten die gebruikt worden voor het bereiden van soepen en sauzen
Hits - 1679
|