Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Canneleren


Met behulp van een canneleermesje groeven maken op de oppervlakte van groenten op fruit.

Hits - 1945
Canderen

Producten voorzien van een dun laagje suiker of stroop.

Hits - 1702
Canapé

Een vierkant stukje brood geroosterd om te beleggen

Hits - 1753
Brunoise

Mengsel van zeer fijn gesneden stukjes groenten in de vorm van kleine dobbelsteentjes.

Hits - 1601
Bruineren

Het laten bruin worden van voedsel in een pan, al dan niet met vetstof.

Hits - 1358
Broeien

Vers gevogelte met kokend water overgieten.

Hits - 1442
Brochette

Is een braadpen van metaal og hout waarop men vlees, vis, groeten, fruit, prikt op te barbecuen

Hits - 1505
Broche

Een braadspit

Hits - 1275
Brijnen

Zouten. Door vlees en vis te zouten blijft het mals als je het verhit. Je kan een kalkoen een nacht lang in zout water zetten, kip gedurende 4 uur en vlees en vismoten een 30tal minuten. Voor een eenvoudige brijn heb je 100g zout nodig en 50g suiker per 1,5l water.

Hits - 1840
Brideren

Het opbinden van vlees om zijn vorm te behouden tijdens het garen.

Hits - 1573
Braiseren

Het zachtjes gaar smoren van een gerecht in een beetje vocht

Hits - 2128
Braden

Bereiden van vlees, wild of gevogelte in een open of gesloten pan op een laag of matig vuur of in de oven.

Hits - 1975
Braad

Bereiden van vlees, wild of gevogelte in een open of gesloten pan op een laag of matig vuur of in de oven.

Hits - 1483
Bouquet marmite

Groentenbuiltje. Een bosje van diverse groenten, dat wordt meegetrokken in bouillons, soepen, stoofschotels en andere gerechten om hun smaak af te geven aan het gerecht. Voor het opdienen wordt het bouquet marmite verwijderd. De klassieke bouquet marmite bestaat uit prei, selder en wortelen.

Hits - 5768
Bouquet garni

Bosje kruiden en groenten die gebruikt worden voor het bereiden van soepen en sauzen

Hits - 1679