Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Aumonière |
Wijze van garneren, waarbij de vulling in deeg of in een flensje is verpakt. De aumonière is dichtgemaakt met behulp van bijvoorbeeld bieslook of julienne van prei.
Hits - 1473
|
Au bie | De vis koken/klaarmaken direct na de vangst.
Hits - 1402
|
Au bain marie | Wijze om een saus of ander product warm te houden, zeer zachtjes te garen of om iets te laten smelten, zonder risico van verbranding. Een kleiner recipiënt met het product wordt in een groter recipiënt met warm water gezet. Omdat water niet warmer wordt dan 100°C, zal ook het product niet warmer kunnen worden. Dit wordt bevoorbeeld bereid om chocolade te smelten , béarnaise saus te maken, ...
Hits - 2026
|
Assaisoneren | Het kruiden van gerechten en het op smaak brengen met peper, zout en vocht.
Hits - 1623
|
Assaisoner | Gerecht op smaak brengen met kruiden, zout.
Hits - 1376
|
Aspic | Een gerecht in gelei. Kan zowel groeten, vis, vlees, ... bevatten.
Hits - 1636
|
Arroseren | Vlees bevochtigen tijdens het braden, grillen met vloeistof.
Hits - 1418
|
Aromatiseren | Gerecht of saus geur en smaak geven door droge smaakstoffen (kruiden, specerijen) toe te voegen.
Hits - 1491
|
Aromaten | Kruiden of specerijen die smaak, geur en soms kleur aan gerechten geven.
Hits - 1701
|
Archiduc | Manier van bereiden waarbij room en champignons worden gebruikt tot een romige saus.
Hits - 1450
|
Archiduc | Manier van bereiden waarbij room en champignons worden gebruikt tot een romige saus.
Hits - 1335
|
Appareil | Mengsel, vulling, samenstelling
Hits - 1431
|
Appareil | Mengsel, vulling, samenstelling
Hits - 1581
|
Al dente | Pasta net gaar koken maar nog wel knapperig.
Hits - 2041
|
Afschuimen | Afscheppen van schuim met een schuimspaan
Hits - 1494
|