Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Aumonière


Wijze van garneren, waarbij de vulling in deeg of in een flensje is verpakt. De aumonière is dichtgemaakt met behulp van bijvoorbeeld bieslook of julienne van prei.

Hits - 1473
Au bie

De vis koken/klaarmaken direct na de vangst.

Hits - 1402
Au bain marie

Wijze om een saus of ander product warm te houden, zeer zachtjes te garen of om iets te laten smelten, zonder risico van verbranding. Een kleiner recipiënt met het product wordt in een groter recipiënt met warm water gezet. Omdat water niet warmer wordt dan 100°C, zal ook het product niet warmer kunnen worden.

Dit wordt bevoorbeeld bereid om chocolade te smelten , béarnaise saus te maken, ...

Hits - 2026
Assaisoneren

Het kruiden van gerechten en het op smaak brengen met peper, zout en vocht.

Hits - 1623
Assaisoner

Gerecht op smaak brengen met kruiden, zout.

Hits - 1376
Aspic

Een gerecht in gelei. Kan zowel groeten, vis, vlees, ... bevatten.

Hits - 1636
Arroseren

Vlees bevochtigen tijdens het braden, grillen met vloeistof.

Hits - 1418
Aromatiseren

Gerecht of saus geur en smaak geven door droge smaakstoffen (kruiden, specerijen) toe te voegen.

Hits - 1491
Aromaten

Kruiden of specerijen die smaak, geur en soms kleur aan gerechten geven.

Hits - 1701
Archiduc

Manier van bereiden waarbij room en champignons worden gebruikt tot een romige saus.

Hits - 1450
Archiduc

Manier van bereiden waarbij room en champignons worden gebruikt tot een romige saus.

Hits - 1335
Appareil

Mengsel, vulling, samenstelling

Hits - 1431
Appareil

Mengsel, vulling, samenstelling

Hits - 1581
Al dente

Pasta net gaar koken maar nog wel knapperig.

Hits - 2041
Afschuimen

Afscheppen van schuim met een schuimspaan

Hits - 1494