Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Spatelen |
Luchtig door elkaar scheppen van twee of meer mengsels met behulp van een spatel.
Hits - 1421
|
Soufflévorm | Ronde en hoge bereidingsvorm voor een gelijkmatig rijzen van de soufflé
Hits - 1760
|
Soufflé | Bereiding met stijfgeklopt eiwit die in een oven wordt gegratineerd.
Hits - 1605
|
Soubisse | Met uienpuree
Hits - 1690
|
Snuifje | Zeer kleine hoeveelheid van een ingrediënt in poedervorm.
Hits - 1863
|
Slinken | Het verminderen van het volume van bladgroenten door de groente te verhitten in een kleine hoeveelheid boter (of een andere vetstof) of door onderdompeling in kokend water.
Hits - 2608
|
Slavink | Bestaat uit een rolletje varkensgehakt dat in twee kruiselings gelegde sneedjes ontbijtspek is gewikkeld. Ook wel blinde vink genoemd.
Hits - 1699
|
Semola rimacinata | Semola rimacinata is heel fijn gemalen griesmeel en wordt gebruikt om verse pasta te maken. Semola rimacinata neemt sneller vocht op dan gewone bloem en is daarom makkelijker uit te rollen. Vaak wordt voor verse pasta een mengsel van semola rimacinata en 00-bloem gebruikt.
Hits - 2128
|
Schroeien | Een stuk vlees rechtsreeks op een zeer hoog vuur zetten.
Hits - 1732
|
Schrikken | Gekookte eieren of geblancheerde groenten afspoelen onder koud stromend water, zodat het garingsproces snel wordt gestopt. Hierdoor wordt de eierdooier niet blauw en verkleuren de groenten niet.
Hits - 1810
|
Schnitsel | Een platgeslagen lapje mals varkens- of kalfsvlees, kalkoen, .... Het wordt vaak gepaneerd en daarna gebakken.
Hits - 1570
|
Sauteren | Een gerecht snel bruin braden, onder voortdurend schudden met de pan om aankleven te voorkomen.
Hits - 1631
|
Sausspiegel | Een bord volledig bedekken met saus.
Hits - 1566
|
Salpicon | Mengsel van kleine stukjes vlees, groenten, ... in een saus.
Hits - 1721
|
Salamander | Een open oven met vuurplafond om te glaceren of te gratineren. In de gewone keukens gebeurt dit onder de ovengrill.
Hits - 2057
|