Kooktermen

 
There are 270 entries in this glossary.
Search for glossary terms (regular expression allowed)

Glossaries

Term Definition
Paneren


Een voedingsmiddel voor het bakken door eiwit en/of eigeel halen en vervolgens door paneermeel.

Hits - 1925
Opbinden

Gevulde vleesgerechten of gevogelte met een touwtje vastbinden om te vermijden dat ze tijdens het gaar worden uiteen vallen.

Hits - 1598
Ontvetten

Het velletje vet dat een bouillon, een saus of de bodem van een schotel bedekt wegnemen.

Hits - 2593
Normandische wijze

Visbereiding met Normandische saus. Normandische saus is een vissaus die afgeleid is van witte wijnsaus met garnalen, mosselen en paling.

Hits - 3910
Normande

‘à la Normande’ betekent dat men in het gerecht appels, cider of calvados gebruikt. Dit zijn typisch Normandische producten.

Hits - 1613
Naperen

Hetzelfde als maskeren, maar ook een bepaalde gebonden vloeistof zo ver inkoken tot deze een lepel omgeeft zonder eraf te lopen.

Hits - 3748
Napage

Vloeibare gelei op basis van jam, gebruikt om taarten af te dekken.

Hits - 1920
Nage

Court bouillon waarin schaal-of schelpdieren zijn gekookt en er ook in geserveerd zijn.

Hits - 2154
Moot

Dwars gesnede dikke snede visvlees uit grote vissen. bv : kabeljauw, zalm, tonijn, ...

Hits - 1833
Monteren

Het stijfkloppen van bevoorbeeld eiwitten, room of het opkloppen van saus.

Hits - 1661
Mirin

Japanse gezoete rijstwijn die in de keuken gebruikt wordt.

Hits - 1645
Mirepoix

Een mengsel van fijngesneden groenten, ham, spek, enz in boter gefruit.

Hits - 1802
Meunière

‘a la meunière’ wijst op een bereidingswijze van vis. De vis wordt licht met bloem bestoven en in echte boter gebakken. Hij wordt geserveerd met citroen en peterselie.

Hits - 1651
Mespuntje

Zeer kleine hoeveelheid van een ingrediënt in poedervorm.

Hits - 1718
Medaillon

Een stukje vlees dat rond van vorm is. Meestal gebruikt voor kalfsbiefstukjes.

Hits - 1668