Kooktermen
Glossaries
Term | Definition |
---|---|
Paneren |
Een voedingsmiddel voor het bakken door eiwit en/of eigeel halen en vervolgens door paneermeel.
Hits - 1925
|
Opbinden | Gevulde vleesgerechten of gevogelte met een touwtje vastbinden om te vermijden dat ze tijdens het gaar worden uiteen vallen.
Hits - 1598
|
Ontvetten | Het velletje vet dat een bouillon, een saus of de bodem van een schotel bedekt wegnemen.
Hits - 2593
|
Normandische wijze | Visbereiding met Normandische saus. Normandische saus is een vissaus die afgeleid is van witte wijnsaus met garnalen, mosselen en paling.
Hits - 3910
|
Normande | ‘à la Normande’ betekent dat men in het gerecht appels, cider of calvados gebruikt. Dit zijn typisch Normandische producten.
Hits - 1613
|
Naperen | Hetzelfde als maskeren, maar ook een bepaalde gebonden vloeistof zo ver inkoken tot deze een lepel omgeeft zonder eraf te lopen.
Hits - 3748
|
Napage | Vloeibare gelei op basis van jam, gebruikt om taarten af te dekken.
Hits - 1920
|
Nage | Court bouillon waarin schaal-of schelpdieren zijn gekookt en er ook in geserveerd zijn.
Hits - 2154
|
Moot | Dwars gesnede dikke snede visvlees uit grote vissen. bv : kabeljauw, zalm, tonijn, ...
Hits - 1833
|
Monteren | Het stijfkloppen van bevoorbeeld eiwitten, room of het opkloppen van saus.
Hits - 1661
|
Mirin | Japanse gezoete rijstwijn die in de keuken gebruikt wordt.
Hits - 1645
|
Mirepoix | Een mengsel van fijngesneden groenten, ham, spek, enz in boter gefruit.
Hits - 1802
|
Meunière | ‘a la meunière’ wijst op een bereidingswijze van vis. De vis wordt licht met bloem bestoven en in echte boter gebakken. Hij wordt geserveerd met citroen en peterselie.
Hits - 1651
|
Mespuntje | Zeer kleine hoeveelheid van een ingrediënt in poedervorm.
Hits - 1718
|
Medaillon | Een stukje vlees dat rond van vorm is. Meestal gebruikt voor kalfsbiefstukjes.
Hits - 1668
|